Dünya ‘Rumlarda Moon bayramı’

‘Rumlarda Moon bayramı’

27.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un New York’taki liderler zirvesinde ‘mükemmel bir liderlik yaptığını’ savundu ve “Ortaya koydukları hiçbir şeyi görmezden gelmediğini” belirtti.

‘Rumlarda Moon bayramı’

Zirveden ‘tam anlamıyla memnun ayrıldığını’ kaydeden Anastasiadis, “Görüşmede herhangi bir takvim veya sürecin hakemlik veya yapay takvimler olmaksızın Kıbrıslılara ait olduğu ilkesinden herhangi bir ödün verilmediğini” belirtti. Rum basını da zirveye geniş yer verdi. Fileleftheros gazetesi, “Beşli zirve önerisi kabul görmedi. Akıncı takvimde ısrar etti, Anastasiadis kesin reddetti” başlığını attığı haberinde liderler arasında gerginlik yaşandığını da yazdı.
Gazete, “KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görüşmede bir yol haritasında ısrar ettiğini, Anastasiadis’in de bunu ısrarla reddettiğini belirtti ve “Akıncı’nın ısrarı görüşmede bir an gerginliğe sebebiyet verdi” diye yazdı.
Rum Simerini gazetesi ise, “Ban’dan can simidi. Anastasiadis’i Ban Ki-Moon kurtardı” başlığını attı. Gazete, Akıncı’nın BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide tarafından da kandırıldığını iddia etti ve “Akıncı Eide’ye kızdı” yorumunu yaptı. Bu arada liderlerin ekim ayı sonuna doğru Ban Ki-Moon ile tekrar bir araya gelebileceği ifade edildi. Rum tarafının bu öneriye, ‘geçerli bir sebep ve ilerleme olursa’ sıcak bakacağı kaydedildi. Türk tarafı ise, yeni zirve önerisine sıcak yaklaştı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin, ekim ayında yeniden yoğunlaştırılmış bir müzakere sürecine girileceğini, hedefin bu yıl bitmeden çözüm üretmek olduğunu söyledi.