Ekonomi ‘Rusya Türkiye’ye et satmak istiyor’

‘Rusya Türkiye’ye et satmak istiyor’

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya’ya yaptıkları ziyaretin ardından ikinci aşama toplantılarının önümüzdeki hafta Türkiye’de yapılacağını söyledi.

‘Rusya Türkiye’ye et satmak istiyor’

Zeybekci, toplantılarda Rus tarafının Türkiye’ye et satmak istediğini, kendilerinin de bu talebe olumlu yanıt verdiklerini açıkladı. Zeybekci, Türk şirketlerin Rusya’da domates serası kurmaya başladıklarını kaydetti.
Zeybekci, ‘10 İl, 10 Ülke’ hedef pazar çalışması kapsamında bakanlıkta gerçekleştirilen Çin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zeybekci, Rusya ziyareti konusunda, “Ziyaretten önceki noktadan çok daha iyi noktadayız” diye konuştu.
Zeybekci, Rusya’da yapılan görüşmeler sonucunda henüz hiçbir üründe yasağın kalkmadığını belirterek, Türkiye’nin de Rusya’dan gelen hiçbir ürüne yasak uygulamadığını ifade etti. Zeybekci, “Rusya’nın ise başta domates olmak üzere 13 ürüne ilişkin yasakları devam ediyor. Domatese yönelik ambargo henüz kalkmadı. Son görüşme gününe kadar hiçbir şeye ‘kalktı veya şöyle oldu, böyle oldu’ diyemeyiz” dedi.
‘Pozitif konuşalım’
Zeybekci, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’in Türkiye’ye yönelik açıklamalarına ilişkin olarak, “Rus Bakan’ın yaptığı açıklamada da ‘Sırtımızdan bıçaklandık’ herhalde yanlış bir tercümedir. Bu bıçaklanma meselesine gelirsek, o sözü kimin söyleme hakkı olduğu tartışılır ama sözlerinin sonunda da gördüm ki ‘Bu iki tarafa da zarar veren bir şeydir, onun için halledilmesi gerekir’ gibi bir şeyler de söylüyor. Son derece pozitif şeyler söylemek lazım. Ya pozitif konuşalım, ya susalım” dedi.

Rusya’da sera kuruyoruz

Domatese yönelik ambargonun henüz kalkmadığına işaret eden Zeybekci, “Son görüşme gününe kadar hiçbir şeye ‘kalktı veya şöyle oldu, böyle oldu’ diyemeyiz” diye konuştu.
Zeybekci, “Şu anda Türk şirketleri Rusya’da sera kurmaya başlıyorlar. Öyle bir gelişme var. Bizim şirketlerimiz çok daha esnek, aktif. Çok daha hızlı hareket edebiliyorlar. Rusya’da üretilen bir ürünse, oradaki üretimi rahatsız edecek bir talep içerisinde değiliz zaten” dedi.