Dünya ‘Saldırının hedefi kesinlikle rejimdi’

‘Saldırının hedefi kesinlikle rejimdi’

09.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, ilk kez Esad rejiminin hedef alındığı saldırılar için “Sadece Suriye’ye değil tüm dünyaya güçlü bir sinyal gönderdi” dedi. Suriye’ye ekonomik yaptırımlar da planlanıyor...

‘Saldırının hedefi kesinlikle rejimdi’

Beyaz Saray yönetimi, ABD’nin önceki gün Beşar Esad rejimine ait Şayrat Hava Üssü’nü 59 adet Tomahawk füzesiyle vurmasının ardından saldırıda hedefin kesinlikle ‘Esad rejimi’ olduğunu açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı ise rejime karşı ilave ekonomik yaptırımların düşünüldüğünü duyurdu. Saldırının ardından basını bilgilendiren Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Atılan adım kesinlikle Esad rejimine yönelikti. Dün gece çok net bir mesaj verdiğimizi düşünüyorum” ifadesini kullandı. Sözcü, “Bu eylem oldukça kararlı, meşru ve orantılıydı. Sadece Suriye’ye değil, tüm dünyaya çok güçlü bir sinyal gönderdi” dedi.
Saldırının, dış politikadaki “önce Amerika” (America first) yaklaşımından bir kopuş olmadığının altını çizen Spicer, Suriye’de bir rejim değişikliği arayışında olup olmadıkları sorusuna net cevap vermezken, “Öncelikle Başkan (Trump), Esad rejiminin en azından kimyasal silah kullanmayacağı şeklindeki anlaşmasına uyması gerektiğini düşünüyor” yorumunu yaptı. Spicer, “DAEŞ’i mağlup etmeye ve aynı zamanda kendi halkını gazla zehirlememeye ortak bir bağlılık olabileceğini düşünüyoruz” dedi. Seçim kampanyasında ABD’nin Ortadoğu’daki etkinliğini azaltması gerektiğini savunan Trump, 2013 yılında Esad rejiminin Şam’ın Doğu Guta banliyösünde yaptığı kimyasal saldırının ardından ABD eski Başkanı Barack Obama’nın rejime yönelik askeri harekât düzenlememesi gerektiğini söylemişti. Buna karşın, Trump’ın saldırı talimatı vermesi ‘Önce Amerika’ politikasından bir kopuş olarak yorumlanmıştı.
‘Rusya araştırılıyor’
Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Esad rejimine yönelik ilave ekonomik yaptırımlara hazırlandıklarını açıkladı. Mnuchin, “Bu yaptırımların insanların (rejimle) iş yapmasını etkilemek için büyük bir öneme sahip olmasını bekliyoruz” dedi. Associated Press (AP) haber ajansı, ABD Savunma Bakanlığı’nın Rusya’nın Han Şeyhun’da kimyasal saldırısına karışıp karışıp karışmadığı konusunu incelediğini yazdı. AP’ye konuşan Trump’ın danışmanları, Başkan’ın kimyasal saldırının ardından can çekişen görüntülerini izledikten sonra ‘çileden çıktığını’ söyledi. AP, ‘rejime füze’ hamlesinin Trump’ın seçim vaadi olan ‘Rusya ile ilişkileri ısıtma’ hedefine darbe indirdiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise saldırının ‘teröristleri cesaretlendirdiğini’ iddia eden Rusya için “Bu tepkiden düş kırıklığına uğradım. Bu, Esad rejimine, kendi halkına karşı korkunç saldırılarda bulunan bir rejime desteğini sürdürdüğünü gösteriyor. Düş kırıklığına uğradım ama üzülerek söylüyorum bu hiç şaşırtıcı değil” dedi.

Ahlaki tepki mi?

Washington Post, ABD’nin Suriye’de ahlaki dürtü mü yoksa politika değişikliğine mi gittiğini inceledi. Analizde “Trump’ın başkanlık kampanyası ‘canavara dönüştürme’ temelliydi. Bu (saldırı), Trump’ın yabancıların hayatı için empati kurduğunu gösterdi. Bu övgüyü hak ediyor ama politika değişikliği belirsizliğini koruyor” ifadesine yer verildi.