Gündem ‘Sanat yaşadıkça alkış bitmeyecek’

‘Sanat yaşadıkça alkış bitmeyecek’

08.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki akşam hayatını kaybeden Erakalın, kariyeri boyunca pek çok yıldızla çalıştı. Usta yönetmen, İstanbul Film Festivali’nden Onur Ödülü alacaktı...

‘Sanat yaşadıkça alkış bitmeyecek’

Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden, uzun kariyerinde 200’ün üzerinde film yönetmiş Ülkü Erakalın, önceki akşam hayatını kaybetti. Erakalın, kariyeri boyunca aralarında Türkan Şoray, Ediz Hun, Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik’in de olduğu Yeşilçam’ın önemli yıldızlarıyla sık sık çalışmış bir yönetmendi. Müzikle ilişkisi kuvvetliydi. Konservatuvarda okudu, piyano, keman ve flüt eğitimi aldı. Sinemayı setlerde öğrendi. Sinema dünyasına ilk adımı 1960 yapımı ‘Ateşten Damla’da Memduh Ün’ün asistanlığını üstlenerek attı. 1961 yılında ilk filmi ‘Unutamadığım Kadın’ı çekti.

Son film 2009’da
Tür sinemasının gerekliliklerini yerine getirmesi, İstanbul doğumlu yönetmeni her dönem çalışan bir yönetmen yaptı. ‘Veda Busesi’, ‘Dudaktan Kalbe’ ve ‘Aşk Merdiveni’ gibi melodramlar, ‘Katip’ gibi komedi filmlerin de gösterdiği gibi her türün sevilen filmlerine imza attı, uyarlamalara ustalığını kattı. 70’lerde Yeşilçam sektörünün girdiği kriz döneminde erotik filmlerle kariyerine devam etti. Erakalın’ın son çektiği film, Zeki Müren’in son 9 gününü anlattığı ‘Çığlık Çığlığa Bir Sevda’ (2009) oldu.

‘Filmlerde kaldı’
Sanatçı bir aileden, Musiki-i Hümayun mezunu bir baba ile tiyatrocu Yunan göçmeni bir annenin çocuğu olan Erakalın, yönetmenlik kariyerinin yanı sıra aralarında Cahide Sonku ve Safiye Ayla’nın da olduğu sanatçılarla söyleşiler gerçekleştirdi. Erakalın, 35. İstanbul Film Festivali’nin 15 Nisan’daki ödül töreninde Onur Ödülü alacaktı.
Erakalın, bir söyleşisinde Yeşilçam ile ilişkisini, “Benim sevdiklerim Yeşilçam filmlerinde kaldı, siyah beyaz... Benim sevdiklerim ‘Veda Busesi’nde kaldı, siyah beyaz... Sevdiklerim ömre bedel gözlerde kaldı, siyah beyaz... Benim sevdam Türk filmlerinde kaldı, siyah beyaz... Sanat yaşadıkça alkışlar bitmeyecek” sözleriyle anlatmıştı.

Haberin Devamı

‘Sanat yaşadıkça alkış bitmeyecek’
Son yolculuğuna uğurlandı

Erakalın dün Teşvikiye Camii’de öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazıyla son yolcuğuna uğurlandı. Birçok eski Yeşilçam oyuncusu Erakalın’ı son yolculuğunda yalnız bırakmazdı. Yönetmenin oğlu Murat Erakalın, “Çok iyi bir insanı kaybettik” dedi. Erakalın, Kulaksız Mezarlığı’nda toprağa verildi. (MESUT YILMAZ)

Festivalde bugün
-‘Bir Liderin Çocukluğu’ : Venedik Film Festivali’nin dikkat çekici filmlerinden biri olan “Bir Liderin Çocukluğu”, ileride faşist bir lider olacak bir çocuğa odaklanıyor.

- Festival sohbetleri: Otto Preminger/Bir Yönetmenin Anatomisi: Ölümünün 30. yılında retrospektifle anılan Otto Preminger sineması hakkında kitabı olan eleştirmen Chris Fujiwara ve Milliyet gazetesi sinema yazarı Nil Kural konuşacak.

Yazarlar