Siyaset ‘Şehit haberleri’ komisyonu gerdi

‘Şehit haberleri’ komisyonu gerdi

23.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Komsiyonu’nun 11.5 saat süren ikinci gün görüşmelerine Fırat Kalkanı’ndan gelen şehit haberleri damgasını vurdu. Komisyonda söz alan CHP’li Çıray ve İnce’nin sert eleştirileri sonrası tansiyon yükseldi; karşılıklı bağıran milletvekilleri birbirine hakarete varan sözler sarf etti...

‘Şehit haberleri’ komisyonu gerdi

Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan gelen yeni şehit haberleri, Ak Parti’nin 21 maddelik anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde görüşmelerin sürdüğü TBMM Anayasa Komisyonu’nda gerilime yol açtı.
Cumhurbaşkanlığı sistemi odaklı teklife ilişkin Anayasa Komsiyonu’nun 2. gün mesaisi yaklaşık 11.5 saat sürdü. Önceki gün saat 14.30’da başlayan görüşmeler dün sabah 02.00’ye kadar devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan gelen şehit haberleri, görüşmelere de yansıdı. Teklifi eleştiren CHP’li Aytun Çıray, “Şehit olmayan namerttir, şehadet şerbetini içmek istemeyen şerefsizdir ama bu milleti şehit etmek için göreve gelinmez ki kardeşim, yaşatmak için gelinir” dedi.

Teklifle sistem değil rejim değişikliğinin öngörüldüğünü belirten Çıray, “Bu bir tek adam devletidir, yeni bir devlet kuruluşudur. Yeni devletin kurucu başkanı yapılıyor burada. Yeni devlet olmak için ne olması lazım? Bir Kurtuluş Savaşı mı verdik, bir zafer mi kazandınız? Fransa’daki gibi halk ihtilali mi oldu? Rusya’daki gibi bir devrim mi oldu? Başarılmış bir darbe mi var?” diye sordu.

Bozdağ-Çıray atışması

Çıray, “Bütün bunlar yoksa o zaman anayasal kurumları göreve davet ediyorum; Bu anayasayı koruyun kardeşim. Anayasa’ya tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs vardır” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu sözlere, “darbeciler yapar da Meclis yapamaz mı?” tepkisini gösterdi. Çıray ise, “Hiç şüphesiz onlar gibi yapmaz, darbeciler gibi yapmaz” karşılığını verdi. Bakanların milletvekillerine laf attığına ilk kez tanık olduğunu söyleyen Çıray, Ak Partili Abdurrahman Öz’ün “toparlar mısınız?” uyarısına, “bana kalırsa siz toparlayın, biz derli topluyuz” diye karşılık verdi.

“’Yandım Allah’ diyorum” ifadelerini kullanan Çıray, “Böyle bir konjonktürde, bu kadar provokasyonun olduğu, belki hepimizin askere gitmesi gerekeceği bir yerde, bunun zamanı mı? Kendi ayağınıza kurşun sıkıyorsunuz. Bu 12 Eylül Anayasası kadar bile meşru olmayacak, benim anayasam olmayacak” diye konuştu.

‘Bu memlekete kıymayın efendiler!’

Konuşmasına “Zafer süngüyle kazanılır ama süngünün üzerinde oturamazsınız” sözleriyle başlayan CHP’li Muharrem İnce de şunları söyledi: “Sayın Erdoğan’ı çok seviyor olabilirsiniz, başarılı olduğuna inanabilirsiniz ama bir fanidir. Yarın öldü, başka biri gelecek. Bu yetkileri nasıl verirsiniz? Bu memlekete kıymayın efendiler. 30 civarında şehidimiz olduğu söyleniyor. Başkanlık sistemi gelince bunu çözeceksiniz de şimdi ne engel size? Genelkurmay Başkanı mı engel? Nikâh şahitliğine de mitinge de geliyor. Binali Yıldırım mı engel? Bin ali, in ali, dur ali... geçersin. Yüzde 51 ile seçildi her şey olacak, Meclis’teki 350 milletvekili hiçbir şey olacak. Yüzde 92 ile meşruiyeti olmayan bir anayasa, yüzde 52 ile nasıl meşru olacak?

‘Buradan enkaz çıkar’

Haberin Devamı

Bu Hitler’in yaptığı modelin aynısı. Sağdaki küçük partilerin hespini tek tek bünyesine almış. Kurtulmuş, Soylu. İki takım maç yapacak hakem birinin formasını giyecek. Öyle şey olur mu? Buradan enkaz çıkar, felaket, savaş çıkar. Yeraltına indirirsiniz insanları, darbe yaptırırsınız bu ülkede. Kendi ayağına kurşun sıkan Binali Yıldırım gibi bir Başbakan, kendi ayağına kurşun sıkan böyle milletvekilleri dünya siyaset tarihinde yoktur.

Banker Bilo benzetmesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı atanmış memur olacak. Türkiye Cumhuriyeti Banker Bilo’ya döner. MHP’li arkadaşlara da sesleniyorum, ilk 4 maddeyi değiştirmek o kadar kolay ki. Neresine bir MHP ayarı verilmiş merak ediyorum. Cumhuriyet’ten fedakârlık ediyoruz, bir kişinin iki dudağının arasına koyuyoruz. 1 Mart tezkeresindeki duruşu göstermenizi istiyorum.”

‘Türkiye babanın çiftliği değil’

‘Şehit haberleri’ komisyonu gerdi


CHP’li Muharrem İnce’nin, “14 şehidimiz var ama biz bu saatte bir kişinin siyasi geleceğini tartışıyoruz” sözleri ise salonda tansiyonu birden yükseltti. Ak Partili İbrahim Halil Fırat, İnce’ye, “Genel başkan olmak için burada hava atıyorsunuz” tepkisini gösterdi. İnce, bu sözlere, “Benim ne olacağım partimde seni ilgilendirmez, kapıcı da olurum” karşılığını verdi. Fırat’ın “Benimki de seni ilgilendirmez” demesi üzerine ise, “Sen partine istediğin kişiyi genel başkan yaparsın, ben ona karışmam. Ama Türkiye Cumhuriyeti babanın çiftliği değildir” ifadelerini kullandı. Ak Partili vekiller, “Hakaret edemezsin” diye bağırmaya başlayınca, Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, İnce’ye uyarıda bulundu.
Çıray salonu terk etti
Ak Partili Recai Berber’in, “üst perdeden konuşmayın” sözlerine, CHP’li Özgür Özel’in, “üst perdeden konuşmanın üstadı için anayasa yapıyorsunuz” karşılığını vermesi salonda gülüşmelere yol açtı.
Tartışmanın ardından CHP’li Çıray, “30 şehitle bu tartışmayı yaptınız ya helal olsun size” diyerek toplantıyı terk etti. Ak Partililer ise “Gitmeye bahane arama git” diye bağırdı.