Gündem ‘Sen rahat uyu’

‘Sen rahat uyu’

24.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Atlas Sineması’nda Yusuf Kurçenli’yi son yolculuğuna uğurlayanlar buluştu dün... Yönetmen Yüksel Aksu “Hocam söz veriyoruz meselesi, derdi olan sinema yapmaya devam edeceğiz. Sen rahat uyu” dedi

‘Sen rahat uyu’

Dün Atlas Sineması tarihinin en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Salonu dolduran hatta taşıran kalabalık, önceki gün kaybettiğimiz Türk sinemasının tecrübeli yönetmeni Yusuf Kurçenli’yi son yolculuğuna uğurladı. Kurçenli’yi uğurlamaya gelenler arasında Turgut Yasalar, Mustafa Alabora, İsmail Güneş, Şerif Sezer, Azize Tan, Erdal Özyağcılar, Tayfun Pirselimoğlu’nun da aralarında olduğu sinema dünyasından isimler, sevenleri ve dostları bulunuyordu.
Atlas Sineması’nda sahnenin ortasına Yusuf Kurçenli’nin naaşı getirildi. Memet Ali Alabora’nın konuşmacıları kürsüye çağırdığı törende ilk önce Kurçenli’nin asistanlarından Yıldız Bakoğlu’nun Kurçenli belgeseli “Ustama Saygı”dan 20 dakikalık bir bölüm izlendi. Kurçenli’nin çocukluğunu, TRT yıllarını, bireye odaklanan sinemasını, ustası Lütfi Akad’ı ve filmlerini anlattığı belgeselin ardından konuşma yapmak için kürsüye gelen ilk isim de Bakoğlu oldu.
Bakoğlu, “Kurçenli’nin ‘Gramofon Avrat’ını 13 yaşımdayken İzmir’de izledim. Ardından peşine düştüm bu güzel adamın. Yanında durma şansını verdiği için çok teşekkür ederim” dedi.
Ardından kürsüye gelen Rutkay Aziz, “Yusuf dosttu. Güzel adamdı. İlkeli, dürüst, ahlaklı, namuslu, insanı seven, emeğin kavgasına inanmış bir adam olduğu için güzel adamdı. Filmlerinde hep Türkiye gerçeğini anlattı. Hayatı hak ederek yaşadı. Son aylarında ‘Yusuf nasılsın’ dediğimde, ’Daha iyi günlerim oldu’ derdi. Şimdi onu uğurluyoruz. Işıklar içinde yatsın. Bizim de daha iyi günlerimiz olmuştu” diye konuştu.

İki yeni projesi vardı
Aziz’in ardından Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Yavuz Özkan dostunu şu cümlerle anlattı: “Bu iki projede de ölüm yoktu, hayat vardı. Hayata yaraşanı aramak ve mücadele etmek vardı. Onu yolcu etmek için burada bulunmanın üzüntüsünü yaşıyorum.”
‘Yusuf abisi’ni anlatan diğer bir isim de yönetmen Yüksel Aksu’ydu: “Klaketi, kamerayı ilk kez onun setinde gördüm. Biraz adam olduysam ondan öğrendim. Hocam söz veriyoruz, meselesi derdi olan sinema yapmaya devam edeceğiz. Sen rahat uyu.”
Kurşenli’nin birçok filminde birlikte çalıştığı ışık şefi Ali Sami Yaşar, son filmi “Yüreğine Sor”un müziklerini yapan Ayşenur Kolivar, filmin oyuncularından Kenan Ece ve yapımcı Baran Seyhan’ın ardından hayat arkadaşı Nesteren Davutoğlu, konuşmasına acıklı şeyler söylemek istemediğini ifade ederek başladı:

‘Çok parlak bir gençti’
“Onu tanıdığım için çok şanslıyım. 30 yıllık bir dostluğumuz var. Çok parlak bir gençti onu tanıdığımda; içinde bir ateş ve enerji vardı. Toplumsal duyarlılığı, Karadeniz’i ve Anadolu’yu ondan öğrendim. Hepimiz Yusuf gibi düşünürsek daha iyi bir dünya olurdu. Saflık, iyilik olsun isterdi. Hasta olduğu 17 ay boyunca bir kere sızlanmadı, kimseye sitem etmedi, ’Niye ben’ demedi.”
Törenin ardından naaşı Teşvikiye Camisi’ne getirilen Kurçenli’nin cenaze törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kurçenli’yi şahsen tanıdığını ve dost olduklarını belirterek, “Sinemanın çeşitli alanlarında büyük emekleri oldu. Akılda kalacak filmlere ve eserlere de imza attı. Ne yazık ki çok erken aramızdan ayrıldı. Emeğini, yaptıklarını saygıyla anacağız” dedi.
Yusuf Kurçenli’nin cenazesi, Yeni Ulus Mezarlığı’nda defnedildi.