Ekonomi ‘Singapur’la işi büyütmek gerek

‘Singapur’la işi büyütmek gerek

22.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Asya bölgesinin rol modeli Singapur ile Türkiye’nin, ASEAN işbirliği sonrası ticaretini büyüteceğini belirten Başbakan Yıldırım, “İki ülke birbirini iyi tamamlıyor” dedi

‘Singapur’la işi  büyütmek gerek

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği başta olmak üzere çeşitli krizlerin yaşandığı dönemde AB’ye mesajı Asya’dan verdi. Yıldırım, Singapur ile yaptıkları serbest ticaret anlaşmanın benzerinin AB ile yapılmaya çalışıldığını ifade ederek, “Singapur ile çok önceden yaptık, büyük ekonomik avantajlar sağlanacak” dedi. Yıldırım, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong tarafından Istana Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Yıldırım, önce Cumhurbaşkanı Toy Tan ardından da Başbakan Loong ile Istana Sarayı’nda görüştü. Yıldırım ve Loong, daha sonra ortak basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

İşbirliği artırılacak

Uluslararası önemi giderek artan Güneydoğu Asya bölgesinde Singapur’u ortak bir değer olarak gördüğünü ifade eden Yıldırım, “2014’te tesis edilen stratejik ortaklık ile imzalanan serbest ticaret anlaşması ile iki ülke arasındaki ilişkiler yeni boyut kazanmıştır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüştük. Ortak küresel vizyonun devamı olarak uluslararası alanda mevcut yapıcı işbirliğinin daha da artırılması arzumuzu ifade ettik” dedi. .

ASEAN’la büyüyecek

Singapur’un vizyonu ilham kaynağı olan bir ülke olduğunu söyleyen Yıldırım, “Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ülkeleri, başta olmak üzere Singapur barışa ve istikrara önemli katkı sağlamakta. Gelecek yıl Singapur, dönem başkanı olacak, bu süre içinde Türkiye olarak ASEAN ile ilişkileri geliştirmeyi arzu ediyoruz. Esasen Türkiye ve Singapur birbirini tamamlayan iki ülke konumunda. Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa coğrafyasına doğrudan hitap ediyor. Singapur da Uzakdoğu ve etrafındaki ülkelere hitap ediyor. Ticaret artıyor ama serbest ticaret anlaşması ile artış daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Singapur Başbakanı Loong, hükümet olarak savunma, teknoloji, turizm ve terörle mücadele de işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

Bölgeye giriş kapımız

Yıldırım ayrıca, “Singapur, bizim bu bölgeye giriş kapımız. Bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi geliştirme amacındayız” dedi. Yıldırım, “ASEAN ile daha yakından ilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çok yakın zamanda 5 Ağustos’ta Türkiye, ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı olarak resmi anlamda tanındı. ASEAN üye devletlerine müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Singapur bu konuda öncü rol oynadı ve büyük katkı sağladı” diye konuştu.

Türkiye ve Singapur arasındaki kapsamlı serbest dolaşım anlaşmasının da AB ile de ulaşılmaya çalışılan bir mutabakat zemini olduğunu ama buna Singapur ile çok daha önce vardıklarını aktaran Yıldırım, böylece karşılıklı büyük ekonomik avantajlar sağlanacağını söyledi.

‘10 saat uçarak buraya terlemeye gelmedik...’

Başbakan Yıldırım, Singapur-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Singapurlu ve Türk iş adamlarına seslenen Yıldırım, “Cama yazmışlar ama içimden geçenleri söyleyeyim. 10 saat uçarak buraya terlemeye gelmedik. İş yapmak için geldik” diye sözlerine başladı. Yıldırım, “Singapur güçlü finans kaynağına sahip. Tecrübe var, Türk müteahhitleri bugün dünyada yüklendikleri işler bakımından Çin’den sonra geliyor. İki nokta Avrupa-Asya ile birleştiği yerde Türkiye, biri de Uzakdoğu ve Avustralya’ya açılan kapı Singapur. Önemli ortak özelliklerimiz var. Sinerjiye, katma değere dönüştürmemiz mümkündür. Geçen yıl olmaması gereken bir iş oldu. Türkiye’de küresel bir terör örgütü demokrasiyi hükümeti yok etmek için girişim başlattı. İstikarsızlık olur mu olmaz mı gibi soru akla gelebilir. Başbakan olarak söylüyorum; gelecek on yıllarda en istikrarlı ülke Türkiye olacaktır. Bunu açıkça söylüyorum. Anayasa değişikliği yaptık. Okumadan bilgisi olmadan ilgisi olanlar oldu. Otoriterleşme tek adam yönetimi diktatörlük falan filan bunlar külliyen yalan. Bu değişiklikleri neden yaptık demokrasi dışı girişimler bir daha yaşanmasın diye” dedi.

Haberin Devamı

AB’ye ‘birlik’ mesajı verdi

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, AB ile Türkiye arasında krize dönüşen Gümrük Birliği anlaşmasına ilişkin olarak, “AB ile köklü ilişkilerimiz var. AB ile ticaretimiz yaklaşık 146 milyar dolar seviyesinde. Gümrük Birliği’ni güncelleyerek ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedefliyoruz ve bunun başarılabileceğini öngörüyoruz” dedi.

“Suriyeliler için yaptığımız harcamalar 30 milyar doları bulmuştur. AB’nin, Türkiye’deki sığınmacılar için 3 milyar euro taahhüdü kapsamında ikili bazda, ülkemizde Suriyelilere sağlanan miktar bugüne kadar sadece 800 milyondur” diyen Yıldırım, “Uluslararası toplumun katkısı da 500 milyon doları ancak bulabilmiştir. Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde, ilan edilen ateşkes 30 Aralık 2016’dan beri yürürlükte olup, kalıcı çözüme ulaşılması için diplomasi çalışması ve terörle mücadele faaliyeti devam etmekte. Suriye’de 3.800, Irak’ta 800 olmak üzere toplamda 4.600 DEAŞ terör elemanı etkisiz hale getirilmiştir. Bugün hiçbir ülke, DEAŞ ile mücadelede Türkiye’nin gösterdiği kararlılığı ne yazık ki gösterememektedir” dedi.

Haberin Devamı

ASEAN nedir?

- 1967’de Vietnam Savaşı’ndan kaynaklanan komünist genişlemeye karşı olarak Filipinler, Malezya, Tayland, Endonezya ve Singapur arasında kurdu.

- Örgütün gayri safi yurtiçi hasılası 1 trilyon doları aşıyor.

- ASEAN’a 1995’te Vietnam, 1997’de Lao PDR ve Birmanya ve 1999’da Kamboçya örgüte dahil oldu.

- 4.5 milyon kilometre kareye yayılan ASEAN bölgesinin toplam nüfusu 500 milyonu aşıyor.

- ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor. ASEAN’ın dünyanın birçok ülkesinde temsilcilik ofisi de bulunuyor.