Dünya 'Siyah öğrenci boynuna kement bağlanıp sürüklendi'

'Siyah öğrenci boynuna kement bağlanıp sürüklendi'

25.10.2016 - 10:02 | Son Güncellenme:

Mississippi'deki bir lisede beyaz öğrencilerin siyah arkadaşlarını soyunma odasında yerde sürüklediği iddiası, ABD'yi sarstı.

Siyah öğrenci boynuna kement bağlanıp sürüklendi

ABD'nin Mississippi eyaletinde bir lisede, beyaz öğrencilerden oluşan grubun siyah bir öğrenciyi boynuna kement takarak yerde sürüklediği iddia edildi.

Haberin Devamı

İddia, ülkede ırk ayrımcılığıyla mücadele eden Siyah Haklarını Geliştirme Ulusal Birliğinden (NAACP) tarafından ortaya atıldı.

Açıklamaya göre, olay 13 Ekim'de Wiggins kasabasındaki Stone County High School adlı lisede gerçekleşti. Lisenin Amerikan futbolu takımında oynayan ve ismi verilmeyen siyah öğrenci, antrenman molasında dört beyaz öğrenci tarafından boynuna kement takılarak soyunma odasındaki dolapların yakınında yerde sürüklendi.

Lise ikinci sınıfa giden söz konusu öğrencinin daha sonra antrenmana döndüğü bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, olay nedeniyle okulda hiçbir öğrenciye suçlama yöneltilmediği belirtildi.

NAACP'nin Mississippi Eyaleti Başkanı Derrick Johnson, düzenlediği basın toplantısında "1916'da değil, 2016'dayız. Burası Amerika. Burası, çocukların okula gittiğinde kendilerini güvende hissetmeleri gereken bir yer" dedi.

Haberin Devamı

BEYAZ ÖĞRENCİLERDEN BİRİNİN BABASI ESKİ POLİS

Olaya karışan beyaz öğrencilerden birinin babasının eskiden polis olduğunu vurgulayan Johnson, okul yönetmeliğine göre saldırıda bulunan öğrencilerin derhal okuldan kovulması gerektiğini savundu.

Siyah öğrenci boynuna kement bağlanıp sürüklendi

Söz konusu siyahi öğrencinin ebeveynleri Hollis ve Stacey Payton da basın toplantısına katıldı ancak yorum yapmaktan kaçındı, çocuklarının ismini açıklamadı.

Stone County Şerif Departmanı Başkomiseri Ray Boggs ise olayla ilgili kişilerin 17 yaş altında olduklarını aktardı. Öğrencilere suçlama getirilmesi halinde bunun çocuk mahkemesine yapılacağını vurgulayan Boggs, bu mahkemelerin kayıtlarının da halka açık olmadığını belirtti.

Mississippi Üniversitesi'nde 2014 yılında gerçekleşen bir olayda iki beyaz öğrenci James Meredith adlı siyahın heykelinin boynuna kement geçirmişti. Öğrencilerden biri, 2015'teki dava sonucunda bu olaydaki sorumluluğu ve siyah öğrencileri üniversite kampüsünde tehdit ettiği gerekçesiyle altı ay hapse mahkum edilmişti.

James Meredith, ırk ayrımcılığının hüküm sürdüğü Mississippi Üniversitesi'ne 1962'de kaydolan ilk siyah öğrenci olmuştu.