Dünya ‘Suriyeli muhalif gruplar Esad rejimi kadar acımasız’

‘Suriyeli muhalif gruplar Esad rejimi kadar acımasız’

06.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Suriye’deki rejim karşıtı silahlı grupları, Halep ve İdlib kentlerinde savaş suçu işlemekle suçladı.

‘Suriyeli muhalif gruplar Esad rejimi kadar acımasız’

Af Örgütü’nün dün açıkladığı raporda, El Kaide’nin kolu El Nusra Cephesi, Selefi Ahrar-uş Şam, Nureddin Zinki, Levant Cephesi ve 16’ıncı Tümen gruplarının “adam kaçırma, işkence ve keyfi idam” olaylarına karıştıklarına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Suriye rejimine karşı savaşan silahlı grupların Halep ve İdlib’in kontrolünü ele geçirmelerinden sonra, bu kentlerde kendilerine karşı yapılan eleştirileri engellemek, dini ve etnik grupları cezalandırmak için uyguladıkları baskıcı yöntemler, bölge sakinlerinin ifadeleriyle aktarıldı.

İdlib kentinde yaşayan bir hukukçu yaşadıklarını, “Başlangıçta Suriye rejiminin adaletsiz yönetiminden kurtulduğum için sevinmiştim; ancak, şimdi durum eskisinden daha da kötü” diye anlattı.

Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika programı direktörü Philip Luther, “Suriye’de barış görüşmelerine katılan, aralarında ABD, Katar, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın da olduğu Uluslararası Suriye’ye Destek Grubu (ISSG) silahlı grupların bu saldırı ve tecavüz olaylarını engellemek ve savaş kurallarının uygulanması için baskı yapmalı. Ayrıca savaş suçu işleyen bu gruplara başta silah gönderilmesi olmak üzere her türlü desteği de durdurmalılar” dedi. 16’ıncı Tümen, Suriye’nin Dostları Grubu’ndan TOW anti-tank füzesi alan ilk örgüt olmuştu.