Gündem ‘TBMM’de daimi çocuk komisyonu kurulmalı’

‘TBMM’de daimi çocuk komisyonu kurulmalı’

26.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bilkent Üniversitesi’nde bulunan Uluslararası Çocuk Merkezi’nden İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Sorumlusu Adem Arkadaş Thiebert, TBMM’de çocuk komisyonu kurulmasını önerdi.

‘TBMM’de daimi  çocuk komisyonu  kurulmalı’

Başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismarı belirlemek üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı. Komisyona sunum yapan Thiebert, çocuk hakları ve istismarını önlemeye yönelik hukukta gelişmeler bulunduğunu ancak yapılan araştırmalara göre 95 yasa maddesinin, anayasada 12 maddenin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye uygun olmadığını savundu. Thiebert, özellikle Medeni Kanunu’nun 339. maddesi gibi yasalardaki bazı maddelerde çocukların, yetişkinlerin malı gibi görüldüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Çocuk istismarının, dünya var olduğundan beri görüldüğünü ifade eden Thiebert, “Güç ilişkisi, yetişkinlerin çocuklara yaptığı haksızlık. Bunun değişmesi için yasaların uluslararası sözleşmelere uyması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

İstismarın kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü, bunu önlemek için çocukları okulda tutmak, kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak gerektiğini dile getiren Thiebert, kamu yönetimi reformuyla sorunun kökenini ortadan kaldırabileceklerini söyledi.

TBMM’de daimi bir çocuk komisyonu kurulmasını öneren Thiebert, “TBMM’de çocuklara dair, çocukları düşünen, çıkan yasalarda, politikalarda çocuğa etkisini düşünen, adım atan, TBMM’yi yönlendiren bir daimi komisyonun olması gerekiyor” dedi.