Ekonomi ‘Tek faiz yolda, döviz kaygımız yok’

‘Tek faiz yolda, döviz kaygımız yok’

28.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, koridorun üst bandında yapılan art arda faiz indirimleri sonrasında tek faizden fonlama yapma noktasına oldukça yaklaştıklarını belirterek, sadeleşmenin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi.

‘Tek faiz yolda, döviz kaygımız yok’

Döviz rezervlerini kuvvetlendirme politikasında bir değişiklik beklenmemesi gerektiğine de dikkat çeken Çetinkaya, “Döviz rezervleriyle ilgili herhangi bir kaygımız yok; her ay reeskonttan 1.5-2 milyar dolar katkı geliyor” dedi.

Haberin Devamı

“Para politikasında attığımız adımlarla sadeleşmenin büyük ölçüde hedefine ulaştığını görüyoruz” diyen Çetinkaya 7 aylık üst bant indirimleri ve Ekim’de bu indirimlere ara verilmesiyle devam eden süreci , “Tek faizden fonlama yapma noktasına oldukça yakınız, sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır” dedi.

Banka son toplantısında üst bandı oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini değiştirmeyerek yüzde 8.25’te, politika faizini de yüzde 7.50’de ve faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Enflasyon güncellendi

Enflasyon tahminlerini yılın son enflasyon raporunda beklendiği üzere kısa süre önce güncellenen Orta Vadeli Programda yer alan bu yıl için yüzde 7.5 ve önümüzdeki yıl için yüzde 6.5 rakamları ile güncellendi. Daha önce yüzde 8 olacağı varsayılan 2016 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 6’ya çekilirken Çetinkaya, “Gıda talebindeki turizm kaynaklı azalmanın 2017 yılında da gıda enflasyonunu sınırlayıcı yönde etki yapması beklenmektedir. Bunun yanı sıra, Gıda Komitesi kapsamında alınacak tedbirlerin de gıda enflasyonunun tarihsel ortalamalarına göre daha düşük seviyelerde gerçekleşmesine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, 2017 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımı yüzde 8’den yüzde 7’ye düşürülmüştür” dedi. Çetinkaya “Enflasyonda yüzde 6.5 hedef para politikası duruşu açısından gerçekleştirilebilir bir hedeftir” diye konuştu