Ekonomi ‘Tekno’ finansa TEB dopingi geldi

‘Tekno’ finansa TEB dopingi geldi

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TEB Genel Müdür Yardımcısı Mendi, finans teknolojisi konusunda start up’lara destek vererek, geliştirilecek fikirleri dünya çapında firma yapmayı hedeflediklerini söyledi

‘Tekno’ finansa TEB dopingi geldi

Türk Ekonomi Bankası (TEB), teknoloji ve finansı birleştiren sistemlere (fintech) yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Fintech’lerin bankacılık ve finans sektörünün geleceğinde önemli bir rol alacağına inandıklarını belirten TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, bu konuda aktif kurum olmayı hedeflediklerini söyledi. Finansal teknolojiye yönelik bu şirketleri dünya sahnesine hazırladıklarını anlatan Mendi, finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan start up’lara özel olarak TEB Fintech Future Four Programı’nı başlattıklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

TEB Özel Bankacılık tarafından, Bodrum Golf Kulübü işbirliğiyle bu yıl 2. kez düzenlenen TEB Özel Bodrum Golf Turnuvası için gazetecilerle bir araya gelen Mendi, TEB’in dijital dönüşümle ilgili önemli adımlar attığını ifade etti.
TEB Fintech Future Four Programı’na katılan girişimcileri anlatan Mendi, “Katılan 16 fikirden 4’üne 20’şer bin dolar başlangıç parası verildi. Son olarak ‘roboadvisor’ ve ‘dijital danışmanlık’ kategorisinde iki proje önemli bir noktaya geldi. Amacımız bunları dünya çapında birer firma yapmak” dedi.

TEB olarak ‘roboadvisor’ ve ‘chatbot’ kategorilerinde öne çıkan birer fikri faaliyete geçireceklerini belirten Mendi, “Benzer programları yurt dışından alan da var, dünya kadar para. Bu sistem, call center’da yapabileceğiniz her işi yapıyor. Dünyadakiler mekanik, bizimkinde ise yapay zeka geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Süper melekler’

‘TEB Özel Melek Yatırım Platformu’ ile melek yatırımcı olmak isteyen müşterilerini sertifikalandırdıklarını kaydeden Mendi, Türkiye’de melek yatırımcı sertifikasını veren tek banka olduklarını ve 42 yatırımcıya sertifika verdiklerini söyledi. Ayrıca TEB özel Yatırımcı Kulübü’ne üye 30 ‘süper melek’ yatırımcı olduğunu anlatan Mendi, bu yatırımcıların 8 şirkete 1 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını anlattı.

Müşteri mevduatta

Gökhan Mendi, Türkiye’nin mevduat ağırlıklı yatırımının devam ettiğini belirterek, “Yüzde 80 mevduatta, diğer yüzde 20 bono, şirket tahvili gibi ürünlerde kullanıyor. Amacımız sadece mevduat değil mevduat dışındaki ürünleriin de kullanılması. Güvenli liman olarak TL ya da döviz kullanılıyor. 10 yılda bir üründe kaldığınızda alternatif getiriyi kaçırabilirsiniz. Borsa rekor kırdı, vatandaş değerlendiremedi” dedi.

Faiz düşüş seyrinde

Mendi, özel bankacılık müşterisi olmak için 1 milyon liranın üzerinde mevduatının olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu alanda şu anda yüzde 10 büyüme var. Geçen yıl yüzde 20 büyümüştük. Bu yıl da aynı paralelde büyüme olacak. Özel bankacılık müşteri sayısında yüzde 10’a yakın pazar payımız var. Özel bankacılıkta birinci grup bankalarla yarışıyoruz” dedi. Mevduat faizlerinin düşme eğiliminde olduğunu yüzde 15’ten 14’e gerilediğini dile getiren Mendi, faizin trend olarak biraz daha düşmesini beklediklerini, dövize de son dönemlerde ilginin azaldığını anlattı.

Haberin Devamı

Dijital müze hayata geçti

Özel bankacılık olarak sanatı da dijitalleştirdiklerini anımsatan Mendi, “Dijital Müze kurduk. Gizli kalmış çok fazla koleksiyoner var. Gidip hikayelerini dinledik röportajlar yapıp dijital ortama aktardık. Tüm koleksiyonerler eserlerini paylaşmaktan memnun oldu. Bu dünyada da bir ilk. Evinde ofisinde çok güzel koleksiyonlar var. Şu anda 12 kişinin hikayesi var. Kişiler müşterimiz olmamasına rağmen ortaya çok önemli bir ürün çıktı” ifadesini kullandı.