Gündem ‘Telefon kayıtları seyrini değiştirir’

‘Telefon kayıtları seyrini değiştirir’

10.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen dönemin yardımcı istihbarat elemanı Tuncel, telefon kayıtlarının ortaya çıkması halinde davanın seyrinin değişeceğini söyledi

‘Telefon kayıtları  seyrini değiştirir’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davanın görülmesine başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek getirilirken, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir’in de aralarında bulunduğu 8 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Davanın hükümlü sanıkları Ogün Samat ile Yasin Hayal ise tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. Duruşmaya tutuksuz sanık Ercan Demir’e, Dink Ailesi’nin avukatlarının soru sorulmasıyla devam edildi. Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, “Dink’e saldırı olacağı konusunda çalışma yaptınız mı?” diye sordu. Sanık Demir de “Belli zamanlarda bu konuya bakılmadığı ortada. Ama önemsemediğimiz anlamına gelmez” dedi.
Sanık Demir’in avukatı söz alarak cinayeti işleyen ve azmettiren kişilerin jandarmanın yardım alıp almadığının çözülmesi gerektiğini söyledi. Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen ve dönemin yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel de Demir’e soru sordu. Sorularına başlamadan önce ‘kısa bir sunum yapmak istiyorum’ diyen Tuncel şunları söyledi: “2006’da ya da 2005’de Trabzon istihbaratında ajan polis ilişkisinden ziyade bir yapılandırma süreci yapıldığı açıktır. Gelinen süreçte jandarma bağlantısını, tetikçi bağlantısını, ortaya çıkartan kişiyim” dedi.
‘Yanlış kişilere yanlış sorular’
“Yanlış kişilere yanlış sorular soruluyor” diyen Tuncel, “Son dönemde çalıştığım, benden sorumlu olan Mehmet Ayhan’dı. O dönem içerisinde mesajlaşmalarımız var ‘acil görüşelim’ diye. Yanıt gelmedi. Mehmet Ayan ile bir telefon görüşmem var bu kayıt silindi hatta iki tane var. Bu kayıtlar çıkarsa davanın seyri değişecek” dedi. Ercan Demir’in çapraz sorgusunun bittiği duruşma, Perşembe günü devam etmek üzere ertelendi.
Başkandan tepki
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar duruşmada, sanık Demir’in sorulardan bağımsız yanıtlar verdiğini belirterek, “Sıradan bir insan için ‘Şu adam öldürülecektir’ diye bir rapor gelse fazla ciddiye almayabilirsiniz. Ama bu eylemle ilgili elinizde ciddi doneler var. 9 nolu raporlarda ‘Bu adam öldürülecek’ diyorsunuz. Kim bu? Öldürecek olanın da, öldürülecek olanın da ciddi bir boyutu var. En azından Erhan Tuncel’i veya çevresindeki kişileri takip edebilirdiniz. Bu adamlar telefon görüşmelerinde dinlendiklerini belirten şeyler söylüyorlar” dedikten sonra, “Bu kişileri fiziken takip etseydiniz bunların hiçbiri ortaya çıkmayacak mıydı” dedi.
Cinayet mahallindeki jandarma tutuklandı
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada mahkemeye sevk edilen dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri Rahmi Özer, Mustafa Küçük, Musa Yıldırım, Mikdat Özbek ve Emre Cingöz’ün sorgusu önceki gece geç saatlere kadar devam etti.
Tutuklanmaları talebi ile nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen şüphelilerden eski Astsubay Emre Cingöz, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’ne üye olmak’ ve ‘kasten adam öldürmek suçuna iştirak etmek’ suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hakim, diğer 4 şüphelinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Tutuklanan Cingöz’ün, Dink cinayetinin olduğu 19 Ocak 2007’de olay yerinde bulunduğunun tespit edildiği öğrenildi. İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Abdullah Dinç, Yavuz Bozca ve Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube’de görevli Ergün Yorulmaz cezaevine gönderilmişti.