Gündem ‘Terminal’ filmi gerçek oldu!

‘Terminal’ filmi gerçek oldu!

17.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir yıldır Atatürk Havaalanı’nda gözaltında tutulan Suriyeli Fadi’nin hikayesi, başrolünü Tom Hanks’in oynadığı ‘Terminal’ filmini hatırlattı. Fadi, gün ışığı bile görmeyen bir odada 2 Suriyeli ile birlikte kalıyor

‘Terminal’ filmi gerçek oldu

Bir yıldır İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltında tutulan Suriyeli Fadi Mansour’un hikayesi büyük yankı uyandırdı. Dünya kamuoyunda geniş yankı bulan olay, akıllara başrolünü Tom Hanks’in üstlendiği 2004 yapımı “Terminal” filmini getirse de Fadi Mansour’un yaşadıkları bir filmle kıyaslanamayacak kadar trajik. Uluslarası Af Örgütü, Mansour’un serbest bırakılması için kampanya başlattı.
28 yaşındaki Fadi Mansour, Suriye’nin Humus kentinde hukuk öğrencisiyken, Suriye Ordusu tarafından askere alınmak istendiği için 2012 yılında ülkesini terk etmek zorunda kaldı. İlk olarak Lübnan’a giden Mansour, 2015 yılında Türkiye üzerinden Malezya’ya giderek burada sığınma başvurusunda bulundu.
‘Burada Suriyeli 3 kişiyiz’
Aldığı ret yanıtından sonra İstanbul’a geri dönerilen Mansour, 15 Mart 2015 tarihinden bu yana Atatürk Havalimanı’nda gözaltında tutuluyor. “Sorunlu Yolcular Odası”nda gün ışığı görmeden, yatacak yeri olmadan hayatta kalmaya çalışıyor.
Telefonla görüştüğümüz Mansour, sağlığının ‘normal’ olduğunu belirterek “Herhangi bir şey olduğunda doktor çağırıyorlar. Dişimiz bile ağrısa doktorlar gelip iğne yapıyor. Eğer birinde virüs varsa bu hepimize yayılıyor” dedi.
Kendisine yetkililerin konuyla ilgili düşüncelerini sorduğumuzda, “Bir yetkili gördüğüm anda durumumu soruyorum. Bana sürekli Ankara’dan yanıt beklediklerini söylüyorlar. Burada sahip olduğum tek şey bir iPad. Yalnızca internet üzerinden ailemi arayabiliyorum. Onlar Avustralya’dan vize almam için yardımcı olmaya çalışıyorlar. Avustralya Konsolosluğu beni aradı ve oraya gidip başvuru yapmamı istedi. Ancak buradan çıkamıyorum. Suriye’deki lanet savaşa geri dönmek istemiyorum. Tek isteğim okulumu bitirmek. Burada Suriyeli üç mülteciyiz. Biri 7 diğeri 9 aydır burada. Diğerleri ise farklı ülkelerden gelen insanlar” dedi ve yetkililerden yardım istedi.

Haberin Devamı

Af Örgütü: Endişeliyiz
Uluslarası Af Örgütü Türkiye bürosundan Anna Shea, Suriyeli mültecinin durumuyla ilgili oldukça endişeli olduklarını belirtti. Shea, “Mansour bir yıldır Atatürk Havalimanı’nda tutuluyor. Psikolojik açıdan çok ciddi sorunlar yaşayabileceğinizi düşünüyoruz. Bu konuda oldukça endişeliyiz. Türk yetkililerin bir an önce harekete geçmesi lazım. Burada insan hakları ihlali söz konusu. Konuyla ilgili Türk ve uluslararası yetkililerin sorumluluk alması lazım” diye konuştu.