Ekonomi ‘Toparlanma hızlı oldu’

‘Toparlanma hızlı oldu’

01.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümenin beklentilerin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yaşanan daralmanın ardından, son çeyrekte önemli bir toparlanma gösterdiğini vurguladı.

‘Toparlanma  hızlı oldu’

Şimşek, “Toparlanma hızlı oldu ve Türkiye teknik olarak bir resesyona girmedi, bu çok önemli” dedi. Şimşek, yatırım seferberliği noktasında aldıkları kararların çok önemli olduğunu, yatırımlarda ivmenin devam edeceğini belirtti.

2016 yılında büyüme hızının yüzde 2.9 seviyesine ulaştığını hatırlatan Şimşek, “2002 yılı GSYH seviyesini 100 kabul edersek, 2016 yılında reel GSYH 214.6 seviyesine yükselmiş, yani 2.1 katına çıkmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı



Şoklara rağmen...

‘Toparlanma  hızlı oldu’


2016 yılının hem küresel hem de yurtiçi konjonktürün ekonomiyi zorladığı bir yıl olduğunu savunan Şimşek, şunları söyledi: “2016 yılında küresel ticaret finansal krizden bu yana en düşük hızda büyürken; finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkilemiştir. Diğer taraftan Rusya ile yaşanan gerginlikler ve artan terör olayları sonucunda azalan turizm gelirleri, hain darbe girişimi ve daralan tarım üretimi de büyümeyi baskılamıştır. Bu şoklara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam etmiştir. Hain darbe girişimi şokunu ekonomimiz çabuk atlatmış ve teknik olarak resesyona girmemiştir. Toplam yatırımlar üçüncü çeyrekteki yavaşlamanın ardından yılın son çeyreğinde yeniden ivme kazanmıştır. 2016 yılında toplam yurtiçi talep büyümeye 4.2 puan katkı sağlarken; net dış talep ise 1.3 puan negatif katkı yaparak büyümeyi sınırlandırmıştır.”

Şimşek ayrıca, “Güçlü bir evet” büyümenin tekrar yüzde 4’ün üzerine, ondan sonra da 5’in üzerine çıkacağını söyledi.

Haberin Devamı

ÜRETİM VE TÜKETİMDEN OLUMLU SİNYALLER VAR

‘Toparlanma  hızlı oldu’


Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016’da, 15 Temmuz darbe girişimi, turizmde yaşanan daralma, terör saldırıları ve global piyasalardaki dalgalanmalara rağmen ekonominin yüzde 2.9 büyüdüğünü belirterek, referandum sonrası ekonomide güven ve öngörülebilirliğin artmasının ekonomik görünümü olumlu etkileyeceğini söyledi.

Ekonominin dördüncü çeyrekte yüzde 3.5 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü anlatan Ağbal, şunları kaydetti: “Bu, Türkiye ekonomisinin temellerinin kuvvetli olduğunun göstergesi. Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep son çeyrekte ivmelenmiş ve özel tüketim harcamaları yüzde 5.7 arttı. Bu dönemde yatırımların yüzde 2 büyümesi de ekonomik görünüm adına son derece önemli. Teşvikler, yapısal reformlar ve küresel konjonktürdeki olumlu seyir 2017’de de büyümenin hızlanmasını destekleyecek. Nitekim 2017 yılı ilk çeyreğinde hem üretim hem de tüketim kanalından gelen öncü göstergeler ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller vermekte.”

Haberin Devamı

Büyümede G20 içinde Türkiye ‘ikinci’ sırada

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016 yılı büyüme rakamlarına ilişkin, “Her şeye rağmen son çeyrekte yüzde 3.5 büyüdük. Son çeyrekte bütün AB lkeleri ve 46 OECD ülkelerinden, Çin hariç G20 ülkelerinden daha hızlı büyüyen ülke olduk” dedi.
Zeybekci şöyle devam etti: “Orta Vadeli Program’ımızı tutturacağız. Hatta biraz üzerinde olmayı hedefliyoruz. Gerek 15 Temmuz ihaneti, artı gerek Irak’taki gerek Suriye’deki gerekse Rusya ile yaşanan olumsuzluklar ve hala devam eden etkileri ve Türkiye’nin etrafındaki bu ateş çemberi ve Türkiye’ye pompalanmaya devam eden olumsuzluklarla ilgili her şeyi yan yana koyduğumuz zaman inanın Türk sanayisinin, Türk ekonomisinin ve ticaretinin gerçekleştirdiği bu performans, bir Türk mucizesidir.”

İş dünyası memnun gelecekten umutlu

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: Büyüme rakamlarını memnuniyetle karşıladık. Türkiye ekonomisinin 2016’da yüzde 2,9 büyümesinin, başta 15 Temmuz olmak üzere birçok terör saldırısı ve algı operasyonunun gölgeleyemediği başarılı bir netice olduğu düşünüyoruz.

Haberin Devamı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Görüyoruz ki, Hükümetimizin ekonomiyi canlandırmaya yönelik aldığı tedbirler meyvelerini vermeye başladı. 2017’nin ilk çeyreğinde de bu önlemlerin etkisinin daha yoğun hissedilmesi ile birlikte daha yüksek büyüme yakalayacağız.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Ülke ve toplum olarak sanayiye olan ihtiyacımızın en güçlü örneklerini ve işaretlerini böylesine önemli dönemlerde açıklanan ekonomik verilerde çok net bir şekilde görmekteyiz. 2017’nin ilk verileriyle de göstermeyi sürdürüyor.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: 15 Temmuz hainliğine karşı ekonomik anlamda verilmiş olan en güzel cevap 2016 yılındaki yüzde 2.9’luk büyüme rakamı oldu. En zor şartlarda milletçe el ele vererek beklentilerin üzerinde büyüyebileceğimizi gösterdik.