Siyaset ‘Trump’a Rakka için somut plan sunuldu’

‘Trump’a Rakka için somut plan sunuldu’

09.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşen ilk resmi görüşme niteliğindeki telefon görüşmesinde dikkat çekici konuların ele alındığını söyledi. Kalın, Rakka operasyonu ve güvenli bölge oluşturulması konusunda Erdoğan’ın Trump’a Türkiye’nin somut planını aktardığını belirtti.

‘Trump’a Rakka için  somut plan sunuldu’

Kalın, dün NTV’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan’ın El Bab operasyonu ile Rakka’ya yapılacak operasyonları gündeme getirdiğini, ABD’nin YPG’ye silah yardımı ile sahada YPG’yi kullanma düşüncesinin yanlışlığını aktardığını söyleyen Kalın, Trump’ın da bu konuları mutlaka iki ülkenin ekiplerinin çalışmaları gerektiğini söylediğini ve ekiplerine talimat verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Müşterek harekât’

DEAŞ’a karşı sahada savaşan tek gücün YPG olduğu yönündeki şehir efsanesinin yıkıldığını kaydeden Kalın, Fırat Kalkanı’nda 2 bin kilometrekarelik alanın DEAŞ’tan temizlendiğine dikkati çekti. Rakka ve çevresinin SGD tarafından temizlenmesi, Rakka merkezine ise koalisyon güçlerinin koordinasyonunda operasyon yapılması yönünde, ABD Genelkurmay Başkanı ile yapılan anlaşma ve çalışmaları anlatan Kalın, Trump’la yapılan görüşmede de Erdoğan’ın Türkiye’nin bu konudaki planını gündeme getirdiğini kaydetti. Kalın, “DEAŞ’a karşı gerçek mücadeleyi veren ülkelerin başında Türkiye gelir. Bizzat mücadeleyi yürüten ülke olarak büyük sorumluluk almış durumdayız. Sadece temenni düzeyinde değil, Türkiye’nin Rakka konusunda sunduğu somut bir plan var” dedi. Kalın, “ÖSO da El Bab’dan sonra Kalın Fetullah Gülen’in iadesi konusunda ise, “FETÖ’nün Türkiye’ye iade edilmesi, hukuki süreç devam ederken de birtakım tedbirlerin alınmasının mümkün olduğunu Amerikan makamlarına ilettik. Sayın Trump da bu konuyu çok ciddiye aldıklarını, gerekli çalışmaları da derhal başlatacaklarını ifade ettiler, biz de tabii ki bunun takipçisi olacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Cuma ya da cumartesi’

Erdoğan’ın anayasa değişikliği teklifini cuma ya da cumartesi imzalamasının mümkün olduğunu kaydeden Kalın, 9 ya da 16 Nisan’da referandumun yapılabileceğini kaydetti. Erdoğan’ın paketin referandumda kabul edilmesi halinde 2019’u beklemeden Ak Parti’ye üye olabileceğine işaret eden Kalın, “Cumhurbaşkanımızın Ak Parti ile ilişkisi imza meselesinin çok üstündedir. Gönül bağı vardır, adanmışlık bağı vardır” dedi.