Ekonomi ‘Türk-Arap Odası yatırımcının ayağına kırmızı halı serecek’

‘Türk-Arap Odası yatırımcının ayağına kırmızı halı serecek’

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Arap Odalar Birliği tarafından, Türk-Arap Odası kuruldu.

‘Türk-Arap Odası yatırımcının ayağına kırmızı halı serecek’

Merkezi İstanbul’da olan odanın kuruluş toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türk-Arap Odası iki tarafın işadamlarının altına kırmızı halıyı seren kuruluş olacak. Bu coğrafyanın insanı zenginleşecekse, bunu da bu coğrafyanın işadamları yapacak. İşte Türk-Arap Odası bunun teminatı olacak” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Arap Ligi ülkelerinin özel sektörünün çatı kuruluşu Arap Odalar Birliği ve TOBB olarak tarihi bir adım attıklarını belirterek, “Arap coğrafyası ile ekonomik ilişkilerimiz son dönemde önemli gelişme kaydetti. 15 yılda Arap ülkeleri ile Türkiye’nin ticaret hacmi tam 7.5 kat arttı. Arap coğrafyası ile ticaretimiz 47 milyar dolara kadar ulaştı. 7.5 kat ticaret artışı müthiş bir rakamr” dedi.
Yatırımda 36 kat artış
Arap coğrafyasından Türkiye’ye gelen turist sayısının 9 kat arttığını ve 3 milyona ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarının Arap coğrafyasına yaptıkları doğrudan yatırımın 36 kat arttığını, Arap yatırımcıların Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının da 23 kat artarak 10 milyar doların üzerine çıktığını kaydetti.
Türk özel sektörünün Arap dünyasıyla daha fazla iş yapma konusunda çok hevesli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye olarak dış ticaretimizin sadece yüzde 8’ini Arap Ligi ile yapıyoruz. Arap Ligi ise toplam ticaretinin sadece yüzde 1’ini bizimle yapıyor. Yani önümüzde iş yapmaya, geliştirmeye müsait geniş bir alan var. İşte biz bu potansiyeli hayata geçirmek için Türk-Arap Odası’nı kuruyoruz” diye konuştu.
Arap Ligi’nin 390 milyon nüfusu, 2.8 trilyon dolarlık ekonomisi ve 2.7 trilyon dolar dış ticareti ile büyük bir güç olduğunu, Türkiye’nin de 80 milyon nüfusu, 720 milyar dolar milli geliri ve 350 milyar dolar dış ticareti ile Avrupa’nın 7’nci büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Türk-Arap Odası iki tarafı biraraya getirecek. Girişimci ile sermayeyi, tecrübe ile yeni yatırım fırsatı arayanları buluşturacak. Kazanca açılan kapıyı ardına kadar aralıyoruz. Oda, iki tarafın iş dünyalarının muhatap olacağı, temas kuracağı ve ilişkilerini geliştirecekleri, yatırım ve ticarette bürokratik engelleri aşmak için danışacakları bir kuruluş olacak.”