Ekonomi ‘Türk doğal taşı marka yapılmalı’

‘Türk doğal taşı marka yapılmalı’

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın her yerine doğal taş ihracatı yapan Temmer Mermer, Ortadoğu ülkelerindeki siyasi karışıklıkların sürmesi nedeniyle yeni pazar arayışını sürdürürken, gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla iç piyasaya yöneldi.

‘Türk doğal taşı  marka yapılmalı’

Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, 2014 yılında ağırlıklı olarak otellere, villalara bir terzi hassasiyetinde hizmet vermek amacıyla açtıkları İstanbul Etiler showroom’una zamanla taleplerin artmasının kendilerini yeni yatırımlara yönlendirdiğini söyledi.

İç pazardaki paylarını artırmak için geçen yıl Haliç’te 1000 m2’lik bir alanda plaka galerisi açtıklarını da dile getiren Çetinkaya, galeride 150 farklı renkte doğal taşı yaklaşık 2 metreye 3 metrelik plakalar halinde sergileyerek, müşterilerinin tasarımlarını hayal güçlerinde canlandırmalarını sağladıklarını aktardı.

Cironun %60’ı ihracattan

Hindistan’da kotaların kalkması ile doğal taş talebinin arttığını da belirten Çetinkaya, ayrıca Avrupa pazarında da yer edindiklerini vurguladı. Afyon, Bilecik ve Eskişehir olmak üzere 3 büyük ocağa sahip olan Temmer Mermer, geçtiğimiz yıl içinde gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla Muğla ocağını da aktif hale getirdi. Eskişehir, Bilecik, Afyon ve Muğla olmak üzere toplam 4 ocağı olan Temmer Mermer’in 2017 ciro hedefi 30 milyon dolar. Cirosunun yüzde 60’ını ihracattan elde ediyor.

Rüstem Çetinkaya, dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 35’inin Türkiye’de olduğunu anımsatarak, “Türkiye üreten bir ülke haline gelmiştir. Türkiye’nin üretimle ilgili bir sorunu kalmamıştır. Türkiye’nin yapmak zorunda olduğu şey artık, Türk doğal taşı marka haline getirmek, ucuza satmamak ve karlılığı arttırmaya dönük çalışmalar yapmak olmalı “dedi.

Bu doğrultuda sektörün odaları, birlikleri, devlet kurumları ile birlikte çalışarak adeta ekonomik bir seferberlik ilan etmesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya ihracatçılarımızın sürdürülebilir karlılığını arttırmaya dönük çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.