Ekonomi ‘Türk ekonomisinin büyüme makinesiyiz’

‘Türk ekonomisinin büyüme makinesiyiz’

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, ‘Sektörümüz Türkiye’de ekonomik istikrarın başrol oyuncularından biri oldu” dedi

‘Türk ekonomisinin büyüme makinesiyiz’

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Makine sektörü son 15 yılda ihracatını yüzde 700 oranında artırdı. Sektörümüz Türkiye’de ekonomik istikrarın başrol oyuncularından biri oldu” dedi.

Haberin Devamı

Dalgakıran, “Dünya mal ticaretinin % 3-4 seviyesinde daraldığı bir dönemde, Türkiye’nin makine ihracat artışı sürdü. Uluslararası rekabette gücümüze güç katabilmemiz, rakiplerden daha iyi bir sanayi stratejisine sahip olmamızla mümkün. Türkiye bir sanayi devrimi yapacak ve ileri teknolojili ürün ihracatında ‘ben de varım’ diyebilecek güçe sahip bir ülke. Sanayideki atağın sembolü ise ‘Büyüme Makinesi’ olacak” diye konuştu.

Jeopolitik risk var..

Dalgakıran, makine sektörünün jeopolitik risklere rağmen gelişimini sürdürdüğünü söyledi.Yeni üretim ve ihracat dönemine “Büyüme Makinesi” mottosuyla hazırlandıklarını belirten Dalgakıran, sektörün Türk sanayisinin ve ihracatının katma değerli bileşenlerinden olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Dalgakıran, makine sektörünün Türkiye’yi her alanda bir üst sınıfa taşıyacak deneyim ve alt yapıya sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu potansiyeli iyi kullanabilir ve ‘Büyüme Makinesi’ni doğru işletebilirse tüm dünyada takdir edilen bir başarı hikâyesi yazabileceğini vurgulayan Dalgakıran, “Biz Türkiye’nin makinecileri olarak dünya mal ticaretinin daraldığı bir dönemde ihracat artışımızı sürdürerek bu başarı hikayesinin ilk cümlesini yazdık” dedi.

‘Dünyanın yarısında yokuz’

Dalgakıran şöyle konuştu: “En etkili olduğumuz Rusya’da krizler yaşadık, Orta Doğu’da her yer karışık. Bu Türkiye’nin şanssızlığı. Bugün dünya üretiminin yüzde 50’den fazlası Uzak Doğu’da gerçekleşiyor. Çin ve Hindistan’ın Türk makine sektörüne uyguladığı gümrük % 30. Çinli’nin ve Hintli’nin malı Türkiye’ye nasıl giriyor? Neredeyse gümrük vergisiz. Yüzde 2-3... Tek başına biz zaten dünyanın yarısında kafadan yokuz.”

‘Yerli makine kullanılmalı’

Adnan Dalgakıran, “Makine sektörünün daha rekabetçi bir ivme kazanabilmesi için iç pazarda da yerli makine alımını teşvik edici önlemler alınması gerekiyor. Kamu ve kamu destekli makine ve teçhizat alımlarında yerli ürünl tercih edilmeli” dedi. MAİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu ise dünya ticaretinin %13,3 düştüğü 2015’te Türkiye’de makine ihracatının yüzde 9 azaldığını söyledi.