Gündem ‘Türk kültürü bize egzotik geliyor’

‘Türk kültürü bize egzotik geliyor’

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uluslararası Yayıncılık Müdürü Xiao Guanglu, ‘Türkiye, geçtiğimiz yıl Pekin Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olan Suudi Arabistan’dan daha iyi’ şeklinde konuştu

‘Türk kültürü bize egzotik geliyor’


Geçtiğimiz yılki İstanbul Kitap Fuarı’na 6 binin üzerinde kitap ve 100’e yakın yayıneviyle katılan Çin, İstanbul Kitap Fuarı’nda o güne dek onur konuğu olan ülkelerin arasında en görkemli standı kurmuştu. Bu yıl misafirlik sırası Türkiye’ye geldi ve ev sahibi Çin bütün olanaklarını kullanarak bize kapılarını açtı.
Ancak Pekin Kitap Fuarı’nın Türkiye standında sadece 300 eserlik kitap seçkisi ve 20’ye yakın yayınevi konuşlandı. Avrupalı yayıncılara göre Türkiye’nin etkinlikleri, geçtiğimiz yılki onur konuklarına göre oldukça zayıf. Biz de bu yorumlardan yola çıkarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uluslararası Yayıncılık Müdürü Xiao Guanglu ile Kerim Alyot’un çeviri desteği sayesinde bir araya geldik.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl siz İstanbul’daydınız, şimdi de Türkiye burada. Nasıl bir başlangıç oldu iki ülkenin yayıncılığı için bu fuarlar?

- Geçen yıl özenli bir standla katıldık. Çin edebiyatının tanıtılabilmesi için yüzlerce faaliyet yaptık. Çin’den Asya’ya ve Avrupa’ya bizim bu yönümüzü göstermek istedik. Pek çok yazar telif ajansları ile görüştü ve Türkiye ile Çin arasında karşılıklı ilişkiler bu anlamda da başladı.

‘Her açıdan ilgi çekici’

Yabancı yayıncılarla konuştuğumuzda Türkiye’nin standını zayıf bulduklarını söylediler. Siz ne düşünüyorsunuz?

Çin bu fuara çok önem veriyor. Yabancı yayıncıların söylediklerine gelince, Türkiye, geçtiğimiz yıl Pekin Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu olan Suudi Arabistan’dan daha iyi.

Haberin Devamı

Çin halkı nasıl bakıyor standımıza?

Kendi adıma ve Çin halkı adına konuşacak olursam, Türkiye kültürü bize çok egzotik ve ilgi çekici geliyor. Her açıdan ilgi çekici. Gerek otağlarıyla, gerek standının formlarıyla oldukça ilgi çekici.

‘Orhan Pamuk gelse Mo Yan da gelirdi’

Kitap Fuarı’na Nobel’li yazarınız Mo Yan katılacak mı? Bu konuda bir açıklama gelmedi hiçbir yetkiliden...

- Orhan Pamuk’un Pekin Kitap Fuarı’na katılmasını çok isterdim... Çünkü onun kitapları burada her yerde ve bütün Çinliler onu okuyor. Eğer Orhan Pamuk gelebilseydi Mo Yan da gelebilirdi. O ayarlanabilseydi emin olun Mo Yan da burada olurdu. Türk standı için Pamuk çok önemli. Sadece bir gün gelseydi, inanılmaz kalabalıklar oluşurdu.