Siyaset ‘Türkiye artık Avrupa’nın uydusu ve müttefiki değil’

‘Türkiye artık Avrupa’nın uydusu ve müttefiki değil’

30.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı ile Türkiye’nin durduğu yeri herkesin çok iyi okuması gerektiğini belirterek, “Türkiye, artık onların uydusu ve müttefiki değildir” ifadesini kullandı.

‘Türkiye artık Avrupa’nın uydusu ve müttefiki değil’

Soylu, dün Ankara’da Pursaklar’da “Türk İslam Geleneğinde Devlet Yönetimi” konulu panelde konuştu. Avrupa ile 16 Nisan üzerinden yaşanan sürtüşmenin geçmişi olduğunu dile getiren Soylu, “Türkiye’nin rol dağılımına itirazı ve yeni konumunu iyi anlama ve dünyaya iyi anlatabilme çabasıdır. Türkiye, artık onların uydusu ve müttefiki değildir” dedi.
‘Baş aktörüz’
Batı ile Türkiye’nin durduğu yeri herkesin çok iyi okuması gerektiğini ifade eden Soylu, “Türkiye hem jeopolitik konumu hem de tarih ve medeniyet birikimi açısından bu tablodaki en önemli oyuncudur. Burada eğer bir oyun kurulacaksa ya Türkiye’yi bu işin baş aktörü olarak kabullenmek zorundasınız ya da Türkiye’yi bir şekilde saf dışı bırakmak, etkisiz ve kımıldamayacak hale getirmek zorundasınız. Batı dünyası, Ortadoğu’yu şekillendirmeye başladığı yıllardan itibaren Türkiye için hep ikinci şıkkı seçmiştir” diye konuştu.
‘Millet sineye çekti’
Demokrasi ve ifade özgürlüğü noktasında en en küçük olumsuz bir davranışa şiddetli tepkiler gösteren batının bazı ülkelerde ama özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan doğu ülkelerinde yaşanan askeri darbeleri görmezden geldiğine dikkati çeken Soylu, söz konusu ülkelerin cunta yönetimleriyle hemen normal ilişkiler tesis edebildiğini söyledi. 1960 ihtilali konusuna da değinen Soylu, milletin 27 Mayıs’ı bayram olarak kutlamak ve iki darbe anayasasını sineye çekmek zorunda kaldığını ifade etti. 27 Mayıs askeri darbesiyle milletin adamlarının idam edildiğini dile getiren Soylu, “Bugün bu ülkede 1961 Anayasası da onun güçlendirildiği 1982 Anayasası da rahmetli Adnan Menderes’in kanı üzerine bina edilmiş anayasalardır ve bu anayasa hayırsız bir anayasadır” dedi.

‘Tansiyon düşmeli’
“Avrupa ile yaşanılan krizdeki tansiyon düşürülmeli” diyen Soylu, bunu da Avrupalıların yapması gerektiğini dile getirdi. Avrupa’nın Türkiye’nin içişlerine karıştığını dile getiren Soylu, “Bizim ülkemizde hiçbir Avrupa ülkesinin liderinin kafasına silah dayalı posteri asılmadı. Ama Avrupa’da maalesef kıymetli Cumhurbaşkanımızın üzerinden böyle hain, alçak bir poster asıldı. Ortada bir tansiyon varsa bunu yaratan biz değiliz” ifadesini kullandı.

‘Bakanlık bize haram olsun’

Soylu bölücü terör örgütüyle yapılan mücadele konusunda da şunları söyledi: “Ben İçişleri Bakanı’yım. Şunu çok net bir şekilde söylemek istiyorum. Eğer Güneydoğu’da ve Doğu’da o hain terör örgütü, 13 yaşındaki kız çocuklarımızı, terörist yapabilmek için annesinin sevgisine ihtiyacı olduğu o yaşta dağa kaçırıyorsa bu çok nettir, bu bizim sorumluluğumuzdur. Kimseye bu sorumluluğu atmıyoruz. Bunu bundan sonra yaparlarsa bu İçişleri Bakanlığı bize haram olsun, haram olsun, haram olsun.”