Siyaset ‘Türkiye bir istikrar adasıdır’

‘Türkiye bir istikrar adasıdır’

09.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Tuzla’daki lojistik destek gemisinin denize indirilmesi töreninde konuştu. Yıldırım, “Türkiye, istikrarsızlık ortamında bir istikrar adası, komşu ülkeler için bir teminattır’ dedi

‘Türkiye bir istikrar adasıdır’

Başbakan Binali Yıldırım, dün İstanbul Tuzla Tersanesi’nde düzenlenen ‘TCG YZB. Güngör Durmuş’ adlı lojistik destek gemisinin denize indirilmesi töreninde konuştu.

Haberin Devamı

“16 Temmuz’da Sancaktar amfibi gemisini denize indirmeyi planlamıştık. Bir gün önce 15 Temmuz gecesi o karanlık gecede hain darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Maalesef 16 Temmuz’da denize indirme törenini gerçekleştiremedik. Üzüldük. Ama ülkemizi 2. Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkardığımız için de sevindik” diyen Başbakan, şunları söyledi: “TCG YZB. Güngör Durmuş, Deniz Kuvvetlerimizin kahraman bir subayıdır. Bugün adını yaşatacak bu geminin merasimi sırasında şehit yüzbaşımızın ailesi bizlerle. Sadece bu gemi ile yüzbaşımız adını yaşatmayacak. Yüzbaşı Güngör Durmuş ve bütün şehitlerimiz, 79 milyonun kalbinde yaşamaya devam ediyor. Çünkü onlar bu milletin istiklali için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahramanlardır.”

Haberin Devamı

‘Çok yol kat ettik’

Başbakan Yıldırım, “Türkiye artık gemi inşa sanayinde, kendi kendine yeterli olmanın ötesinde bütün dünyaya her tür gemi ihraç edebilen bir kabiliyete sahip oldu. Bununla da yetinmedik yerlilik oranını da süratle artırıyoruz. Hele hele savunma sanayinde yüzde 20’lerden yüzde 60 yerlilik oranına gelmiş olmak bu konudaki ülkemizin imkan ve kabiliyetlerini en açık şekilde göstermektedir. Savunma sanayimize son 14 yılda çok büyük yatırım yaptık. Yaklaşık olarak 35 milyar dolarlık bir yatırım ile savunma sanayimizi bugün sadece kendi ihtiyaçlarımız değil dost ve müttefiklerimizin savunma ihtiyaçlarına da cevap verecek bir yetkinliğe ulaştırmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bununla yetinecek değiliz. 70’li yılların başında Kıbrıs Barış Harekatı esnasında yaşadığımız ambargo sıkıntılarını unutmadık. Derler ya ‘Kötü mal sahibi kiracıyı ev sahibi yapar’ o bize ders oldu. Savunma sanayimize 80’li yıllardan itibaren yatırım yapmaya başladık. Geldiğimiz nokta hem yerlileşme hem de millileşme de çok önemli yol kat ettik” diye konuştu.

‘Kararlılıkla sürecek’

“Türkiye, istikrarsızlık ortamında bir istikrar adasıdır, komşu ülkelerimiz için bir teminattır” diyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu bakımdan savunma yeterliliğimizin yanında caydırıcılık kabiliyetimizin de aynı derecede geliştirilmesi, etrafımızdaki ülkelerin barışına, istikrarına çok büyük katkı sağlayacak. Suriye’de, Irak’ta, bölgede yaşanan olayların maalesef en
büyük bedelini Türkiye ödemektedir. Bir yandan mültecilerin, ülkelerini terk eden günahsız, mazlum insanların yükünü hafifletirken bir yandan da etrafımızdan kaynaklanan terör hareketleriyle mücadelemiz amansız şekilde devam etmektedir. Türkiye kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir. Esas olan Türkiye’nin güvenliğidir.”

Haberin Devamı

Denize Semiha Yıldırım indirdi

‘Türkiye bir istikrar adasıdır’


Başbakan Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, “Yüzbaşı Güngör Durmuş. Seni denize indiriyorum. Bahtın açık, denizlerin sakin, pruvan neta olsun” dedi ve gemi denize indirildi.

Geminin inşasına 25 Mart 2015’te başlandı. 106 metre boyunda, 16.8 metre genişliğinde ve 6 bin DWT kargo taşıma kapasitesine sahip gemi, 4 bin ton motorin, 335 ton helikopter yakıtı, 630 ton içme suyu ile Deniz Kuvvetleri’nin tüm muharip unsurlarının akaryakıt ihtiyacını karşılayacak. Gemide, 82 personel yeri bulunuyor.

Haberin Devamı

‘TSK haksız yere itibar kaybetmiştir’

Başbakan Yıldırım, “15 Temmuz gecesi yaşanan alçak darbe girişimi sonrası haksız yere Silahlı Kuvvetlerimiz maalesef itibar kaybına uğramıştır. Sebebi, asker kılığına girmiş FETÖ terör örgütünün eli kanlı mensuplarıdır. Milletimiz sağduyu sahibidir, basiret sahibidir. Bu terör elemanlarıyla, vatanına, milletine, bayrağına sahip çıkan yurtsever askerlerimizi kısa sürede birbirinden ayırt etmiş ve bu alçaklara gereken dersi vermiştir.”

Tersanecilere müjde

“13 yıldır onayı gerçekleşmeyen Tuzla Tersaneler Bölgesi İmar Planı nihayet Mayıs 2016’da onaylanmış, yürürlüğe girmiştir. Tersanelerimizin imar planı için ödemeleri gereken 5 milyonu da almamak suretiyle tersanelerimize bir katkı temin edilmiştir. Ayrıca tersanelerimizin Hazine’ye ödedikleri kira bedellerinde de 10 katın üzerinde indirim sağlanmıştır. Yıllık 40 milyon lira civarında bir kira ödemesi yapılırken, neredeyse bu sıfıra indirilmiş ve cirodan yüzde 1 ödenmesi esasına bağlanmıştır. Her tersane cirosunun sadece binde 1’ini kira bedeli olarak ödeyecektir.

6 milyar liralık ilave bir kredi hacmine tersanelerimiz sahip olacak” dedi.