Siyaset ‘Türkiye için bir üniversite oldu’

‘Türkiye için bir üniversite oldu’

29.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Düşünür, yazar, tercüman ve sosyolog Cemil Meriç, İstanbul’da düzenlenen bir panelde anıldı. Meriç’in kızı yazar Ümit Meriç, ‘Türkiye’deki önemli şahsiyetlerin evleri Avrupa’daki gibi müzeye çevrilmelidir’ dedi

‘Türkiye için bir üniversite oldu’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, edebiyat dünyasına düşünceleri ve eserleri ile katkı sağlayan önemli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla yaptığı özel programlar kapsamında düşünür, yazar, tercüman ve sosyolog Cemil Meriç’i andı.
Türk Ocakları İstanbul şubesince düzenlenen ‘Doğumunun 100. Yılında Cemil Meriç’ adlı panelde konuşan Meriç’in kızı yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, Türkiye’deki önemli şahsiyetlerin evlerinin, Avrupa’da olduğu gibi müzeye çevrilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
‘Büyük bir kahramandır’
Babasının, gözlerini 38 yaşında kaybettiğini hatırlatan Ümit Meriç, babasına duyduğu sevginin, bu sebeple çok farklı bir boyutta olduğunu aktardı. Cemil Meriç’in, kütüphanesindeki kitapları okuyamadığı için ağlayarak kokladığını anlatan Meriç, “Cemil Meriç gözlerini kaybetmeseydi, 12 ciltlik külliyatını bize bırakabilir miydi? Karanlıklar içindeki aydınlığı yakalayarak, gözü gören ama aydınlığı göremeyen insanlara iletmesi acaba mümkün olabilecek miydi?” dedi.
Ümit Meriç, Cemil Meriç’in bir düşünce devi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Dünyada, Cemil Meriç’in 70 yaşına kadar yaşadığı süreci geçiren başka biri yok. O, dünya engelliler tarihi açısından da büyük bir kahramandır. Aydınlığı önce kendi içinde inşa etti ve sonrasında bizimle paylaştı. Güzel Türkçesinin yanında, Fransızların bile ayırt edemediği çok iyi bir Fransızcası vardı. Fransız kültürüne sahip, Türkiye’deki en önemli şahsiyetlerdendi. Cemil Meriç, Türkiye için tek başına bir üniversite oldu.”

‘Farklılık gösteriyor’

‘Türkiye için bir üniversite oldu’


Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni de Meriç’in, Türk edebiyatına büyük katkılar sunan, değerli bir insan olduğunu dile getirdi. Meriç’in mutlak Batıcılığa itiraz ettiği bilgisini veren Vayni, “Son zamanlarda Cemil Meriç algısı farklılıklar gösteriyor. Türkiye’de herkes Cemil Meriç’i kendi düşünce sistemine göre değerlendiriyor. Bu durum bir taraftan doğrudur. Çünkü kendi düşüncesiyle algılamaya başlayan biri, daha sonra Cemil Meriç’i doğru yönleriyle anlamaya başlıyor. Başka bir noktadan bakıldığında ise saplantı noktasına ulaşabildiği için risklidir” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Cemil Meriç’in kızı yazar Prof. Dr. Ümit Meriç, bir konuşma yaptı.