Gündem ‘Türkiye ile aynı riski taşıyoruz’

‘Türkiye ile aynı riski taşıyoruz’

21.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’a çevre konusunda danışmanlık yapan Philippe Zeller, aralık ayında Paris’te düzenlenecek iklim zirvesinin önemini Milliyet’e anlattı

‘Türkiye ile aynı  riski taşıyoruz’

Fransız hükümetinin çevre danışmanı Philippe Zeller, bu yıl aralık ayında Fransa’nın ev sahipliği yapacağı ve yeni bir iklim anlaşmasının imzalanması beklenen ‘COP 21’ toplantısı öncesinde, anlaşmanın Türkiye’ye sağlayacağı katkıyı anlatmak için İstabul’a geldi. Zeller, Marmara Üniversitesi’nin Sultanahmet kampüsünde düzenlenen konferansın ardından Milliyet’in sorularını yanıtladı. Türkiye’nin küresel ısınmayla savaşta çok önemli bir partner olduğunu söyleyen Zeller, “Türkiye ile küresel ısınma konusunda taşıdığımız riskler aynı çünkü ikimiz de Akdeniz ülkesiyiz. Türkiye’nin iklim anlaşması açısından rolü çok büyük” dedi.

Yetkililerle görüştü
Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi (MURCIR) ve Sabancı Üniversitesi-İstanbul Politikalar Merkezi (IPM), iklim değişikliği ve kalkınma politikaları ekseninde bu konuları ele almak ve Aralık 2015’te Paris’te gerçekleşecek İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP21) hazırlık amacıyla konferans ve bilimsel çalıştaydan oluşan iki günlük bir etkinlik düzenledi. Philippe Zeller, Aralık ayında Paris’te gerçekleşecek iklim müzakereleri öncesinde Fransız ve Türk kamu kurumları ile özel sektör, sivil toplum, akademi ve finans kuruluşlarını bir araya getiren etkinliğin en önemli konukları arasında yer aldı. Milliyet’e küresel ısınma ile savaşta Türkiye’nin çok önemli bir rolü olduğundan bahseden Zeller, Türkiye’de çeşitli bakanlıklardan yetkililerle de konu üzerine görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Zeller, “Küresel ısınma bütün ülkelerin problemi. Herkes bu konuyla savaşta bir sorumluluk almalı. Türkiye karbon emisyonu salınımını azaltmaya çalışan ülkeler arasında. Bunu da yükselen ekonomisine rağmen başarıyor. Türkiye bulunduğu bölge açısından da Ortadoğu ve Avrupa arasındaki iletişime yardımcı olmaya müsait bir ülke. Ülkeniz iklim anlaşması müzakerelerinde büyük bir rol oynayabilir. Müzakerelerin ortasında yer alıp küresel ısınmaya karşı savaşta büyük bir yardımı dokunabilir. Türkiye iklim müzakerelerinde çok önemli bir partner” dedi. Danışman, “İkimiz de Akdeniz ülkesiyiz. Taşıdığımız riskler aynı. İkimiz de küresel ısınmanın tehdidi altındayız. İklim anlaşması konusunda her ülkeye düştüğü gibi Türkiye’ye de iş düşüyor” diye ekledi.

‘Bilgi paylaşımı şart’
Çevre danışmanı Zeller, son günlerde Türkiye’de gündemden düşmeyen nükleer enerji hakkında da konuştu. Zeller, “Türkiye reaktörlerdeki güvenliği sağlayabilecek kapasiteye sahip bir ülke. Biz bu konuda tecrübeliyiz. Fransa’da yaklaşık 40 nükleer reaktör var. Türkiye’ye bu konuda gerekli yardımı yapmaya hazırız ve gerekli tavsiyeleri verebiliriz. Nükleer santralde en önemli şey güvenlik. Güvenlik sağlanamazsa felaket olur. Ancak Türkiye bu garantiyi sağlayacak güce, kapasiteye sahip” dedi.
Zeller’in Türkiye’ye nükleer konusunda bir diğer tavsiyesi ise halkla yapılacak bilgi paylaşımı hakkında oldu. Danışman reaktörde meydana gelen en ufak güvenlik açığının bile halkla paylaşılması gerektiğini söyledi. “En ufak bir kaza, güvenlik ihmali bile sır olarak saklanmamalı” diyen Zeller, “Nükleer enerjinin turizmi etkileyeceğini de düşünmüyorum” şeklinde konuştu.