Dünya ‘Türkiye’nin AB üyeliği imkânsız’

‘Türkiye’nin AB üyeliği imkânsız’

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avusturya Başbakanı Christian Kern, AB’nin Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerini durdurması gerektiğini söyledi.

‘Türkiye’nin AB üyeliği imkânsız’

Avusturya’nın ORF kanalına konuşan Kern, Türkiye’nin AB üyeliği hakkında, “Yıllarca, hatta on yıllarca imkânsız bir şey” şeklinde konuştu. Kern, üyelik müzakerelerinin sadece diplomatik bir kurgu olduğunu söylerken, bu konuyu 16 Eylül’de düzenlenecek AB zirvesinde de gündeme getireceğini vurguladı. Kern, Türkiye’de demokratik standartların üyelik müzakereleri konusunda en büyük engeller arasında olduğunu söylerken, ülkedeki ekonominin AB’deki ekonomik ortalamanın altında olduğunu belirtti.

‘Aşırı sağa yakın’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Kern’in açıklamalarına yönelik, “Her zaman güvenilir bir ortağı olduğumuz Avrupa’nın, olağanüstü bir süreç yaşamakta olduğumuz böyle bir dönemde ilkeli bir duruşla, Türk demokrasisinin yanında bizimle birlikte ve dayanışma içinde olmasını beklerdik. Ancak AB’li ortaklarımızca hesapsızca ve iç siyasete yönelik olarak yapılan açıklamaların, demokrasi bayraktarlığı yapan AB’nin savunduğu değerler ile bağdaşmadığını görüyoruz” dedi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise Kern’in açıklamalarının Avrupa’daki aşırı sağcı yaklaşıma benzerlik gösterdiğini söyledi. Çelik, “Ben bu tip yaklaşımları Avrupa’daki aşırı sağın yaklaşımlarıyla bu kadar benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum” şeklinde konuştu.

AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ise, ‘şu anki durumda ne olursa olsun AB’nin, Türkiye’yi üyeliğe almayacağı mesajı vermesinin ağır bir dış politika hatası olacağını’ vurguladı.