Siyaset ‘Türkiye yardımda 1 numara’

‘Türkiye yardımda 1 numara’

22.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen, “Afrika’da Sağlık” başlıklı Uluslararası Kongre Gala Yemeği’nde Afrika’ya, kaynakları sömürülecek bakir kıta olarak yaklaşmadıklarını söyledi.

‘Türkiye yardımda 1 numara’

Erdoğan “İçinden geçtiği onca sancılı döneme rağmen ülkemiz, Afrikalı dostlarının yanında olmaya azami gayret göstermiştir. Elbette Afrika kıtasıyla ilişkilerde asıl büyük dönüşüm, AK Parti iktidarıyla başlamıştır. 2005 yılından itibaren yeni bir döneme girilmiştir” dedi.
THY’nin 32 Afrika ülkesinde 51 noktaya seferler düzenlediğini aktaran Erdoğan, Afrika ile ticaret hacminin 2005’te 7 milyar dolar, 2016’da ise 17 milyar dolar olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen G-20 toplantısına da değinen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkes bir şeyler söylüyor. ‘Şuraya şu kadar buraya bu kadar para yardımı yaptık.’ Ben de bakıyorum da İngiltere’nin resmi rakamlarında böyle bir şey yok. Şu anda dünyada milli gelire oranla en az gelişmiş ülkelere yardımda Türkiye, bir numaradır. Normalinde ise Amerika bir, biz ikinci sıradayız. Bu bizim insani, vicdani, İslami görevimizdir. Olaya böyle bakıyoruz. Afrika’ya, kaynakları sömürülecek bakir kıta olarak yaklaşmıyoruz. Biz kendimizi Afrika’nın kaderdaşı, kara gün dostu olarak kazan- kazan temelinde bir işbirliği geliştirmek istedik”
‘3 tane şehidimiz var’
İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine değinen Erdoğan, şöyle devam etti: “Kudüs’te bugün (dün) cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar. 350’ye yakın yaralı var, 3 tane şehidimiz var. Dün (önceki) akşam İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştüm, ‘Bakın yarın cuma. Lütfen bu işe müdahale edin.’ dedim.”