Geri Dön

"Tuzda tavuk kapama"ya yoğun ilgi

Mağaralarından çıkan kaya tuzu ve bundan yapılan ürünleriyle tanınan Çankırı'da, tuzla kaplanarak odun fırınında pişirilen tavuklar, büyük beğeni topluyor ve başka illerdeki meraklılarına da gönderiliyor.

"Tuzda tavuk kapama"ya yoğun ilgi

Pirinç Pazarı'nda "tuzda tavuk" satan lokanta işletmecisi Murat Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki mağaralardan çıkartılan kaya tuzuyla pişirilen tavuğun tadının çok farklı olduğunu belirterek, bunun, yavaş yavaş insanlar tarafından keşfedilmeye başlandığını söyledi.



Tavuğun pişirilme sürecini anlatan Çelik, "Öncelikle tuzu hazırlıyorum. Tuzla suyu leğende karıştırıyorum. Tuza katılan suyun miktarı önemli olduğu için uygun şekilde ayarlıyoruz. Tuz, suyla karıştıktan sonra kar kıvamında olmalı çünkü kar kıvamındaki tuz tavuğun etrafını çok iyi kapatır" diye konuştu.



Tepsinin altını tuzla kapladıktan sonra tavuğu üzerine yerleştirdiklerini aktaran Çelik, ardından tavuğun etrafını hava almayacak şekilde tuzla kapatıp, odun fırınına sürdüklerini dile getirdi.



Fırında geçen sürenin önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:



"Fırında tavuğumuz yavaş yavaş pişiyor. Bir tavuğun pişme süresi 3 saati buluyor. Bu kadar uzun sürmesi tavuğun iyi ve lezzetli pişmesini sağlıyor. Tavuğumuza herhangi bir şey koymuyoruz. Tuzun içinde, kendi yağıyla pişiyor. Kaya tuzunda yapmamızın sebebi de tuzdaki mineralleri tavuğun içine çekmesi. Bu, onu daha lezzetli yapıyor. Tavuk bu sayede helva gibi oluyor. Kemiğine kadar en doğal şekilde pişiyor."



Murat Çelik, 3 saatin ardından tavuğun fırından çıkartıldığını söyleyerek, "Tavuğumuzu çıkardığımızda etrafındaki tuz iyice kemikleşmiş oluyor. Bu tuz tavuğun uzun süre sıcak kalmasını sağlıyor. Bu sayede uzak yerlere götürülebiliyor tavuk. Tuz elle açılmadığı için çekiçle kırılıyor. Tuzlar kaldırılıp içerisindeki tavuk çıkartılıyor" ifadesini kullandı.



Çankırılıların tuzda tavuğu çok sevdiğini belirten Çelik, "Önce Çankırılılar alıştı, daha sonra çevrelerindekilere, akrabalarına yaptırdılar. Şimdi Ankara başta olmak üzere çevre illere tuzda tavuk gönderiyoruz. İlgi her geçen gün artıyor" dedi.



Çelik, tuzda sadece tavuk yapmadıkların, ördek, kaz, kuzu, tavşan da pişirdiklerini sözlerine ekledi.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber