Siyaset ‘Üç maymunu oynuyorlar’

‘Üç maymunu oynuyorlar’

27.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika genelinde 14 milyon insanın açlık yaşadığını belirterek, “Birçok batılı gelişmiş ülke bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynuyor” dedi

‘Üç maymunu oynuyorlar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplantısı düzenledi. Fermacu’ya “değerli kadeşim” diye hitap eden Erdoğan, şunları kaydetti:
ULUSLARARASI TOPLUM SIRTINI DÖNDÜ: Bu ziyaretin gerçekleşmiş olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Seçimlerin ardından demokratik olgunluk içinde gerçekleştirilen yönetim değişimini de takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim. Uluslararası toplumun sırtını döndüğü, kendi kaderine terkettiği bir ülkeden, istikrar yolunda ilerleyen bir Somali’nin olduğunu söyleyebilirim. Somali halkı geleceğe daha güvenle, daha umutla bakıyor.
14 MİLYON KİŞİ AÇLIK YAŞIYOR: Afrika’da 2011 yılına benzer kuraklık ve açlık felaketi yaşanıyor. Somali’de 6 milyon Güney Sudan’da ise 1 milyon kişi yiyecek ekmek bulamıyor. Afrika genelinde ise 14 milyon kişi açlık çekiyor. Birçok batılı gelişmiş ülkenin bu tür insani trajediler karşısında üç maymunu oynadıklarını görüyoruz. Biz Kızılay’ımızla TİKA’mızla elimizden gelen bütün destekleri buralara hazırladık inşallah gönderiyoruz. Mazlumların görüntülerini görmemezlikten gelenlerin yanında, biz onların yanında olmaya devam edeceğiz. Çocukların açlıktan öldüğü dünyada ne huzur ne barış ne istikrar olur. İlk aşamada 15 bin tonluk yardım sevkiyatımızı ramazan ayında Somalili ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Özel sektörümüzü de bölgede yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Uluslararası ortaklarımızın da Somali’ye destek olmalarını bekliyoruz.
SOMALİ HALKINA TEŞEKKÜR: Tüm Somali halkına teşekkür etmek istiyorum. Somalili kardeşlerimiz 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkemiz ve milletimizle tam bir dayanışma içinde olmuşlardır.

‘Somali size minnettar’

Somali Cumhurbaşkanı Fermacu da, “İki kardeş ülke arasında verimli bir toplantı söz konusu oldu. Sayın Erdoğan kalbiyle Somali’ye destek olmaya çalışıyor her zaman. Sayın cumhurbaşkanı sıcak karşılamadan dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Somali halkı size ve Türk halkına minettardır” dedi.

Somalili konuğunu törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu’yu resmi törenle karşıladı.
Fermacu’nun bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk Cumhurbaşkanına protokol kapısına kadar eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhammed Abdullah Fermacu’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Fermacu’nun tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.
Somali Cumhurbaşkanı Fermacu, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı Türkçe “Merhaba asker” diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Recep Tayyip Erdoğan ve Muhammed Abdullah Fermacu merdivenlerde Türkiye ve Somali bayrakları önünde el sıkışarak, gazetecilere poz verdi.
Erdoğan ve Fermacu, törenin ardından baş başa ve heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmelere geçti.
l ANKARA Milliyet