Gündem ‘Uçaklarda radar sistemi yoktu’

‘Uçaklarda radar sistemi yoktu’

06.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hava Kuvvetleri’ne tazminat davası açan şehit pilotun babası Cengiz Özkaya, “Kontrol merkezinin hatalı komutu üzerine çocuklarımız şehit oldu” iddiasında bulundu...

‘Uçaklarda radar sistemi yoktu’

Malatya’da iki RF-4E tipi uçağın düşmesiyle şehit olan dört pilottan Hava Üsteğmen Onur Özkaya’nın ailesi acı olayın tüm detaylarıyla aydınlatılması için hukuk mücadelesi başlattı.

Haberin Devamı

Malatya 7’nci Ana Jet Üssü’nden geçen yıl 24 Şubat’ta eğitim uçuşu yapmak üzere havalanan RF-4E tipi iki savaş uçağı Akçadağ ilçesi Ekinciler mevkiinde düştü. Kazada Kurmay Pilot Binbaşı Salih Sezer, Hava Pilot Üsteğmen Osman Onur Özkaya, Hava Pilot Üsteğmen Yasin Atalay ile Hava Pilot Üsteğmen Zeynel Özgür Özbahçeci şehit oldu.

Baba peşini bırakmadı

Oğlunun şehit olmasından sonra, kendisi de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda uzun yıllar uçakların bakımından sorumlu olarak görev yapan emekli astsubay Cengiz Özkaya, hukuk mücadelesi başlattı. Özkaya, Milli Savunma Bakanlığı nezdinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na maddi ve manevi tazminat davası açtı, şikâyetlerde bulundu. Kazadan sonra hem ifadesi alınan Cengiz Özkaya’nın şikâyeti, hem de kamu davasından dolayı askeri savcılıkça kaza günü 7’nci Ana Jet Üssü’nde görevli personelin ifadeleri alındı. İfadelerin yanı sıra kazayla ilgili eldeki belgeler de, askeri savcılıkça incelemeye alındı. Kaza kırım raporunun da hazırlanmasıyla, dört pilotun şehit olduğu kazada sorumluluğu bulunanların yargılanacakları öğrenildi.

Haberin Devamı

Oğlunun silah arkadaşlarıyla şehit olduğu uçaklarda, eski oldukları için radar sisteminin bulunmadığını ileri süren Özkaya, “Bu uçakları kullanan pilotlar, kendi radarlarına göre hareket etmiyorlar, çünkü uçaklarda radar sistemi yoktu. Bu uçakları kullanan pilotlar hava üssünde bulunan yaklaşma kontrol merkezinin verdiği talimatlarına göre uçuşlarını gerçekleştiriyorlardı. İnişlerde de, uçaklar pist başına kadar bu merkezin verdiği koordinat bilgilerine göre yapılır. Sonrasında pilot inişi gerçekleştirirdi” dedi.