Dünya ‘Ültimatoma hakkınız yok!’

‘Ültimatoma hakkınız yok!’

03.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katar Dışişleri Bakanı El Sani, kimsenin bağımsız bir ülkeye ültimatom vermeye hakkı olmadığını savunarak, 13 maddelik talep listesinin egemenliklerine müdahale olduğunu söyledi...

‘Ültimatoma hakkınız yok’

Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri tarafından ablukaya alınan ve diplomatik ilişkileri kesilen Katar, kendisine iletilen 13 maddelik talep listesini kabul etmesinin mümkün olmadığını bildirirken, bunun, egemenliğe müdahale olduğunu savundu.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani, Roma’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, “Talep listesi, reddedilsin diye hazırlanmış, kabul edilsin ya da müzakere edilsin diye değil. Bu taleplerin, Katar’ın egemenliğine müdahale olduğunun herkes farkında” diye konuştu. Kimsenin bağımsız bir ülkeye ültimatom vermeye hakkı olmadığını savunan El Tani, gerekli koşulların oluşturulması durumunda Arap ülkeleriyle diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Üs kapatılmayacak

Bakan, Katar’ın Türk askeri üssünü kapatmayacağını bunun iki ülke arasında varılan bir savunma anlaşmasının parçası olduğunu söylerken, Arap ülkeleri tarafından talep edildiği gibi Doha merkezli uydu kanalı El Cezire’nin kapatılmasının da söz konusu olamayacağını belirtti. Diğer Arap ülkelerinin gündeme getirdiği şikayetleri “uygun koşullarda” konuşmaya hazır olduklarını vurgulayan El Sani, ayrıca her ülkenin Katar’ın politikalarından duyduğu memnuniyetsizliği ifade etmekte özgür olduğunu ancak bunun ültimatom yerine müzakereler sırasında dile getirebileceklerini de söyledi.

Bakan El Sani, “Katar, alınacak her türlü tedbirden korkmamakta, her türlü sonuçla da yüzleşmeye hazır ancak bahsettiğim gibi ihlal edilmemesi gereken bir uluslararası hukuk var ve geçilmemesi gereken bir sınır mevcut” diye ekledi.

Kuveyt’in ilettiği 13 maddelik listede Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, El Cezire kanalının faaliyetlerine son vermesi, İran’la diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi gibi istekler var.