Siyaset ‘Uludere’ ve ‘Rus uçağı’ için tekrar inceleme

‘Uludere’ ve ‘Rus uçağı’ için tekrar inceleme

27.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dün Habertürk televizyonunda soruları cevapladı. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunu değerlendiren Albayrak, Albayrak, şunları kaydetti:

‘Uludere’ ve ‘Rus uçağı’ için tekrar inceleme

“Rusya devletiyle ilişkilerin normalleşmesi, uzun yıllardır bölgesel komşuluk, ekonomik, enerji politikalarıyla ilgili kurulan ortaklıklar, işbirlikleri, bugüne kadar yaşanan işbirlikler... Buraya bir parantez açayım. Akıncı üssü, havacılıkta yaşananlar, tüm bu süreçler bize başka soruları da açacak. Savcılarımız onları da inceleyecek. Bir Uludere konusunun, bir 24 Kasım uçak konusunun da tekrar inceleneceğini düşünüyorum. Hangi normallikler var, hangi normallikler yok, bu yapı bunun içerisinde bunları yapmış olabilir mi sorusunu vatandaşımız zaten soruyor. Rusya ilişkilerinin normalleşmesi, bölgesel ve küresel anlamda ekonomi ve enerji politikalarıyla ilgili çok farklı ilişkilerin normalleşmesinden sonra ittifakın ilişkilerin gelişmesine biz de olumlu bakıyoruz.”
Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin de normalleşmeye başladığını vurgulayan Albayrak, bu konuya öncelikli olarak bölge barışına katkı sağlaması açısından bakacaklarını ve sonrasında her türlü ekonomik, enerji, toplumsal veya diğer konuların konuşulabileceğini sözlerine ekledi.
Yeni istihdam
Darbe girişimi sonrası istihdam politikasının da değişmesi gerektiğini anlatan Albayrak, şunları söyledi: “Kritik suç unsuru teşkil edecek noktaların dışındaki yerlerde yapılacak uzaklaştırma ve diğer eylemler noktasında mağduriyetlerin yaşanmaması için hassas hareket edilmesi gerekiyor. Bizlerin bu listelere de güvenmesi gerekiyor. Yüzde 100 olur mu olur, ancak altında kalma durumu da söz konusu. ‘Ben bugün gördüm aydınlandım’ gibi durumlar da var. Bunun adaleti bambaşka bir şey. Yeni istihdam konusunda en önemli kriter tüm Türkiye’deki yurdum insanının eşit ölçüde değerlendirileceği kriter, millilik. Siyasi görüş olarak değil, bu vatan toprağını içselleştirmiş bireylerden hareketle bir istihdam stratejisi geliştirmek lazım.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün parti liderleriyle görüşmesinin Türkiye’nin özlemle beklediği bir fotoğraf olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti: “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır. Bu sözün bu kadar ete kemiğe büründüğü bir dönem olmadı.”
‘79 milyon davalı’
Albayrak, Kanal 7 televizyonunda ise FETÖ elebaşının iade konusunun tüm Türkiye’nin meselesi haline dönüştüğünü dile getirerek “Şu an önümüzdeki A senaryosu çok açık ve net. Bu, devletin veya siyasi partinin konusu olmaktan çıkıp, 79 milyonun davalı olduğu bir konuya dönüştü. Devletin B, C, D senaryoları muhakkak vardır ama bu konunun devletin konusundan çok milletin konusuna dönmüş olması daha önemli” ifadelerini kullandı.