Gündem ‘Umut yürüyüşü’ne polis müdahalesi

‘Umut yürüyüşü’ne polis müdahalesi

22.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edirne’ye gitmek üzere yürüyüş yapan yaklaşık 200 kişilik sığınmacı gruba polis müdahalede bulundu. 3’ü ABD’li aktivist, 5 kişinin gözaltına alındığı olaylarda bazı sığınmacıların hikâyeleri ise yürek burktu...

‘Umut yürüyüşü’ne polis müdahalesi

İstanbul Bayrampaşa’daki Büyük İstanbul Otogarı’nda Avrupa hayaliyle cami avlusunda toplanan yaklaşık 200 kişilik Suriyeli sığınmacı grupa 6 günlük bekleyişin ardından dün güvenlik görevlileri müdahale etti. Önce cami avlusu içindeki grup kendi isteğiyle getirilen otobüslere bindirildi, kaldıkları ev ve kamplardaki şehirlerine gönderildi.

Haberin Devamı


Ancak gece 01.00 sıralarında cami dışındaki grupta hareketlilik yaşandı. Saat 01.10’da Büyük İstanbul Otogarı’ndan sloganlarla çıkış yapan grup, emniyet şeridinden ilerleyerek TEM otoyolundan Mahmutbey gişelerini geçti. Edirne istikametine doğru ilerleyen gruba trafik polisleri güvenlik önlemi amacıyla eşlik etti. Gişelerin geçilmesinin ardından sığınmacı gruptan bazıları poğaça ve simit satan seyyar satıcının etrafında toplanırken, kucaklarında çocukları ve yükleri olan aileler otoban kenarında sık sık oturarak dinlendi. Bazı sığınmacılar da dinlendikleri sırada namaz kıldı. Ispartakule girişine kadar yeniden yürüyen grup burada bir kez daha mola verdi. Birçok kadın ve çocuğun da olduğu kalabalık grup, Ispartakule girişine yakın çamlık bölgede dinlenerek çorba içti. Bu sırada Çevik Kuvvet ekipleri grubu takibe aldı.

Haberin Devamı


‘Edirne’ diye bağırdılar

Gece geç saatlerde Amerikalı aktivistler de Suriyeli sığınmacılara katıldı ve grupla birlikte yürüyüşe geçti. Sabah saatlerinde ise bu kez gruba CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP’li milletvekilleri Mustafa Balbay ve Veli Ağbaba katıldı. Mustafa Balbay, bir süre genç bir Suriyeli çift ile sohbet ederken, Veli Ağbaba da Suriyeli küçük bir çocuğu kucağına alarak sevdi. Çevik kuvvet ekipleri, Esenyurt sapağında grubun önünde barikat kurarak müdahale etmek isterken, grup yan yola çıkarak Edirne istikametine giden yola devam etti. Ekipler çevik kuvvet takviyesiyle yeniden Suriyeli sığınmacıların geçişine izin vermeyerek barikat kurarken, sığınmacılar diz çöküp ellerini kaldırarak “Edirne” diye bağırmaya başlayarak gözyaşı döktü.


Arbede ve korku

Araya giren CHP’li milletvekilleri, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı ile kısa süreli orta yolu bulma görüşmesi gerçekleştirmeye çalışırken sığınmacılardan iyi Türkçesi olan kişilerle konuşuldu. Arapça bilen bir tercüman aracılığıyla yürüyüşlerine izin verilmeyeceği duyurulan sığınmacılar için otobüs tahsis edildiği, bu otobüslerin isteyenleri İstanbul’un belli merkezlerine götüreceği duyuruldu.

Haberin Devamı

Ancak bir türlü ikna olmayan grubun trafiği engellenmesinin önlenmesi için ekipler grubun çamlık bölgeye geçmesini istedi. Bunu kabul etmeyen gruba polis müdahale ederken yaşanan arbede sırasında korkuya kapılan kadın ve çocuklar gözyaşlarına boğuldu.


Aktivistler de gözaltında

Edirne’ye yürüyüşe gece geç saatlerde katılan ABD’li aktivistler de yaşanan olaylar sırasında gözaltına alındı. Yaşanan arbede sırasında 2 Suriyeli’nin de gözaltına alındığı öğrenilirken, gözaltına alınan 5 kişi ifadesinin alınması için Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


Ortamın sakinleşmesinin ardından ikna edilen Suriyeli sığınmacıların İstanbul’da çeşitli ilçelere bırakılmak üzere otobüslere bindirilmesiyle göçmenlerin bekleyişi sona erdi.

‘30 gün içinde burayı terk edin’

Otogarda sığınmacılara Edirne İl Göç İdaresi Müdürlüğü Tebliğ Belgesi adlı bir kâğıt dağıtıldı. Belgede, “Aşağıda kimlik bilgileri yazılı yabancı uyruklu şahsın 30 gün içinde pasaport veya pasaport yerine geçerli belge temin ederek Türkiye’yi terk etmesi, ülkeyi terk edemediği takdirde belirtilen sürenin sonunda müdürlüğümüze müracaat etmesi gerektiği tercüman vasıtasıyla tebliğ edilmiştir” ifadesi yer aldı.

‘Bu, umuda değil, meçhule yolculuk’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Bunlara yol gösteren, barınma imkânı sağlayan eğitim, sağlık imkânı sağlayan kimse yok Türkiye’de. Bir umutla Avrupa’ya gitmek istiyorlar. Bu tablonun sorumlusu da maalesef hükümet. Bu soruna Türkiye ölçeğinde değil de Avrupa ölçeğinde bir çözüm bulunması lazım” dedi.
Mustafa Balbay ise “Çağın en büyük insanlık dramlarından biriyle karşı karşıyayız. Aralarına biz de girdik. Edirne’ye gideceklerini söylüyorlar. Ne kadar uzaklıkta olduğunu, kaç saatte varacaklarını bilmiyorlar. ‘Allah bilir’ diyorlar. Bunların yolculuğu umuda yolculuk değil, meçhule yolculuk” diye konuştu.