Ekonomi ‘Üretici süt fiyatından dertli’

‘Üretici süt fiyatından dertli’

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıktaki yüzde 39 payı ve 24,3 milyar liralık üretim değeriyle süt sektörünün Türkiye açısından vazgeçilmez bir konumda olduğunu söyleyerek, “Perakende süt, peynir, yoğurt fiyatları artarken, her şeye zam gelirken, 3 yıla yakın bir süredir çiğ süt fiyatlarının doğru dürüst artmaması süt hayvancılığı yapan çiftçimiz için çok önemli bir sorun haline gelmiştir.

‘Üretici süt fiyatından dertli’

Temmuz 2014’de 1 lira 15 kuruş olan fiyat, şu anda 1 lira 21 kuruş olsa da kesintilerle birlikte üreticinin eline ortalama 1 lira 7 kuruş geçmektedir. Hatta bazı bölgelerde üreticinin eline geçen fiyat 90 kuruşa kadar iniyor. Bu sürdürülebilir değildir” dedi.
Bayraktar, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, düzenli süt tüketiminin bebeklikten yaşlılığa kadar bireyin zihinsel ve fiziksel gelişimine çok ciddi katkı sağladığına işaret etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Sağlık Bakanlığı bireylerin günlük olarak tüketmesi gereken süt miktarını; çocuklarda, ergenlik çağındakilerde, gebelerde, emziren kadınlarda, menopoz sonrası kadınlarda 3-4 su bardağı, yetişkinlerde 2 su bardağı olarak önermektedir. Buna rağmen, ülkemizde içme sütü tüketim alışkanlığı yaygın değil. Yapılan araştırmalar, Türk halkının, sütü su, çay ve gazlı içeceklerden daha az tükettiğini göstermektedir.”