Gündem ‘Uygulamayla şikâyet et’

‘Uygulamayla şikâyet et’

28.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Akdağ, sigarayla mücadele kapsamında geliştirilen ‘Yeşil Dedektör’ isimli akıllı telefon uygulamasını, “Vatandaş uyaracak, biz oraya gideceğiz. Onların duyarlılığı çok önemli” sözleriyle anlattı

‘Uygulamayla şikâyet et’

Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay tarafından, ‘Dumansız hava sahası’ ihlallerinin yetkililere anında bildirilmesini sağlayan, ‘Yeşil Dedektör’ isimli akıllı telefon uygulaması geliştirildi. Uygulama sayesinde sigara içilen kapalı bir mekanının konumu anında sisteme bildirim olarak düşüyor ve yetkililerin en doğru ve kısa şekilde işlem başlatması sağlanıyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamada, bakanlığının sigarayla mücadele çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktardı. ‘Dumansız hava sahası’nın kapsamının genişletilmesi ve düz paket uygulamasına geçilmesinin de aralarında olduğu birtakım çalışmaları tamamladıklarını bildiren Akdağ, bu çalışmalarla ilgili yasal düzenlemenin anayasa referandumundan sonra Meclis’e getirileceğini söyledi. Düz paket uygulamasıyla ilgili ayrıntıları da paylaşan Akdağ, “Her ne kadar sigara paketlerinin üzerine uyarılar koyduysak da şimdi paketin hemen bütününün uyarıyla kaplandığı, markanın bir köşede küçücük kaldığı, adeta ancak okunabildiği yeni bir sigara paketi olacak. Bu Avustralya’da başlayan bir uygulama ve başarılı sonuçları var” dedi.
Kapalı dolapta
İşletmelerde sigara satışının yapıldığı bölümlerle ilgili kapalı dolap uygulamasına geçileceğini açıklayan Akdağ, “Sigaraların dükkanlarda dışarı camekandan görünmeyen bir yerde olması gerekiyor. Kanunu yazarken görünmemeyi böyle planlamıştık. Sigaralar raflara konulup satılabilir, buna karşın ‘Sigara görünür bir yerde tutulamaz’ diye kanun maddesi hazırladık. Sigara dolabın içerinde olacak. Genelde marketler satmayı çok istedikleri ürünleri kapı ve kasaya yakın yerlere koyuyorlar. Bunun caydırıcı olması için sigarayı kapalı dolaba sokan bir madde getiriyoruz” diye konuştu.
‘Tente’ tedbiri hazır
Akdağ, ‘Dumansız hava sahası’nın kapsamına, üzeri açılıp kapanabilen alanların da gireceğini belirterek, “Tente meselesiyle ilgili tedbirimizi almış durumdayız. Kapatılabilir bir alan varsa oranın açık olması yasal olarak bir şeyi değiştirmiyor. Orası bize göre kapalı. Orası kapatılabilir ise burası da kapalı alan. Yani yasada bir arıza yok, takipte arıza var. Bu görev valilerin görevidir. Yani bu işi takip etmek valilerimizin görevidir” diye konuştu.
Duyarlılık önemli
Akdağ, Yeşilay ile ‘Dumansız hava sahası’ ihlallerinin yetkililere bildirilmesini sağlayan ‘Yeşil Dedektör’ isimli akıllı telefon uygulamasının geliştirildiğini söyleyerek, “Alo 184 yerine ‘Yeşil Dedektör’ uygulamasına girdiğiniz zaman bu bizim sistemimizde konum da bildiren bir uyarı haline dönüşüyor. Doğrudan oraya gideceğiz. Vatandaşlarımızın duyarlılığı çok önemli. Vatandaşlarımız ‘Ssesimi çıkartmayayım’ demeyecek, şikayet edecek” dedi.

‘Yüzde 30’un üzerine çıktı’

Son dönemde sigara kullanım oranlarının tekrar artmaya başladığına dikkati çeken Akdağ, şunları kaydetti:
“Sigara içme oranları dört yılda yüzde 31’lerden yüzden 26-27’lere geriledi ama şu anda yine yüzde 30’un üzerine çıktı. Kapalı mekanlarda sigara içilmesi hususunda gevşeme var, yeni tedbirler almak lazım. Bunun için de ciddi bir medya kampanyası hazırlıyoruz. Şimdi Yeşilay ile bir kampanya hazırladık. Yeşilay bugünlerden başlayarak 3 ay boyunca bu kampanyayı yürütecek.”