Dünya ‘Uyuyan hücreler’ Kerkük’ü vurdu

‘Uyuyan hücreler’ Kerkük’ü vurdu

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Musul’da köşeye sıkışan DAEŞ, Kerkük’teki ‘uyuyan hücreleri’yle kentte kanlı saldırılar düzenledi. Kamu binalarına saldıran ve intihar eylemleri düzenleyen teröristlerle çıkan çatışmalarda 40 kişi öldü

‘Uyuyan hücreler’ Kerkük’ü vurdu

Irak hükümet birlikleri öncülüğündeki Musul operasyonuyla bir anlamda köşeye sıkışan DAEŞ, bu kez dikkatleri Kerkük’e çevrilmesine neden oldu. DAEŞ teröristleri, dün Kerkük’teki “uyuyan hücreler”i aracılığıyla Peşmerge kontrolündeki kentte emniyet güçlerine ait binalara ve enerji tesisine saldırdı. Bombalı saldırıların ardından çıkan çatışmalarda 40’a yakın kişinin öldüğü belirtilirken, Kerkük’te olağanüstü hal ilan edildi.
Tüm dünyanın gözü, Musul’u temizleme operasyonuna çevrilmişken, DAEŞ militanları, Kerkük’te intihar saldırıları gerçekleştirdi. Kerkük’ün merkezindeki farklı semtlerde bulunan hedeflere bombalı eylemler gerçekleştiren DAEŞ militanları, enerji santraline de saldırı düzenledi. İlk belirlemelere göre 40’a yakın kişinin öldüğü haber verilirken, eylem ve saldırıların, DAEŞ’in Kerkük’teki “uyuyan hücreleri” ve kente “göçmen kılığında gelen” militanları tarafından gerçekleştirildiği haber veriliyor.

‘Uyuyan hücreler’ Kerkük’ü vurdu


12 DAEŞ’li öldü
DAEŞ üyesi iki intihar eylemcisinin, eski emniyet binasını ele geçirmesinin ardından Kerkük’te dün, güvenlik güçleriyle militanlar arasında çatışma yaşandı. Örgüt, kent merkezinde de farklı semtlere bombalı üç araçla saldırılar gerçekleştirdi. Kerkük Valisi kente olağanüstü hal ilan edildiğini açıklarken, ölenlerden 12’sinin DAEŞ militanı olduğu bildiriliyor.
Örgüt ayrıca, Kerkük’ün kuzeyindeki elektrik santralına yönelik intihar saldırısı düzenledi. Dibis enerji santraline saldıran üç DAEŞ militanından birinin, üzerindeki bombayı patlatamadan vurulduğu, ancak diğer iki militanın bombalı yeleklerini patlattıklarını ve saldırı sırasında 12 Iraklı işçi ve mühendisin yanı sıra 4 İranlı teknisyenin öldüğü haber verildi.
Militanlar, en son bir cami ve otele de baskın düzenlerken, buradakilerle güvenlik güçleri arasında da çatışmalar yaşandı.
Kerkük Valisi, kentte olağanüstü hal ilan edildiğini açıklarken, dün kentteki camilerde cuma namazı kılınmadı. DAEŞ’in, kentteki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirdiği bilgileri paylaşıldı.
Uçaklar bombaladı
Arap, Kürt ve Türkmenlerin yaşadığı Kerkük’ün güvenliğini peşmergeler sağlıyor. Güvenlik güçlerinin yetersiz kalmasının ardından, takviye peşmerge güçleri ile Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin de kente geldiği belirtildi.
Aynı şekilde gönüllülerin de çatışmalarda yer aldığı duyurulurken, Rudaw ajansı, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının Kerkük’e hava saldırısı düzenlediğini aktardı.