Gündem ‘Üzerimize çekeceğiz sonra dalacağız’

‘Üzerimize çekeceğiz sonra dalacağız’

15.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Korkmaz ailesinin avukatı Vakurkulat, sanıkların delilleri karartmaya çalıştıklarını söyledi. Avukat, “Telsiz görüşmelerinde ‘Çevik Kuvvet gözaltı yok. Sadece dağıtacağız’ ifadesi kullanılmaktadır” dedi

‘Üzerimize çekeceğiz sonra dalacağız’

Eskişehir’de Gezi parkı eylemleri sırasında dövülen ve 38 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz davasının üçüncü duruşması dün Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Otopsi ve Adli Tıp raporunda, Korkmaz’ın ölümünün, başına aldığı darbeler sonucu meydana geldiği ve kullandığı kalp ilaçlarının beyin kanamasını hızlandırdığı belirtildi.

TÜBİTAK’tan yazı gelmedi
Duruşmaya Korkmaz’ın ailesi ile tutuklu sanıklar polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz sanık polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları katıldı. HDP Eş Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, duruşmayı HDP milletvekilleri Sırrı Sürayya Önder ve İdris Baluken ile birlikte izledi. CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, İdris Yıldız, Veli Ağbaba, Hüseyin Aygün, Muharrem Işık ve Şevki Kulkuloğlu da duruşmaya katıldı. Uluslararası Af Örgütü Gözlemcisi Andrea Ruijeter de duruşmada yer aldı.

Gözyaşlarını tutamadı
Mahkeme heyeti, olay günü çekilen kamera görüntüleriyle ilgili olarak TÜBİTAK’tan istenilen yazının gelmediğini bildirdi. Otopsi ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporda ‘kafatası travmasına bağlı olarak beyin kanamasının meydana geldiği, ardından çeşitli komplikasyonların oluştuğu, Korkmaz’ın kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı, kafa travması meydana gelmeseydi ölümünün meydana gelmeyeceği’ ifade edildi. Anne Emel Korkmaz, otopsi tutanağı okunduğu sırada gözyaşlarını tutamadı. Fenalık geçiren, anne ve baba Korkmaz, salondan bir yakınlarının koluna girerek ayrıldı.
Duruşmada sanıkların telefon görüşmeleriyle ilgili 30 Haziran’da düzenlenen bilirkişi raporları okundu. Raporda, sanıkların baz istasyonları verilerine göre, o saatlerde olay yerinde veya yakınında bulunabileceğinin değerlendirildiği belirtildi. Güvenlik kamerası görüntülerine ilişkin raporda ise Ali İsmail’e vuran kişilerin yüzlerinin belli olmadığı kaydedildi.

‘Sadece dağıtacağız’
Duruşmanın ikinci bölümünde, Korkmaz ailesinin avukatlarından Mehmet Vakurkulat, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan gelen cep telefonu kayıtlarına göre, sanıkların delilleri karartmaya yönelik olarak cep telefonuyla görüştüklerini öne sürdü. Vakurkulat “Telsiz görüşmelerinde ‘Çevik kuvvet gözaltı yok. Sadece dağıtacağız. Dağıtacağız. Dalacağız, süreceğiz. Üzerimize çekeceğiz, sonra dalacağız’ ifadeleri kullanılmaktadır” dedi. Ağabey Gürkan Korkmaz, telsiz konuşmalarının ardından sanıklara “Şerefsizler, adam mısınız?” diye bağırınca mahkeme başkanı aileyi uyardı.

Senin ayağın kopsaydı’
Avukat Ümit Erdem, Ali İsmail Korkmaz’a tekme attıktan sonra ayağında çatlak oluşması nedeniyle rapor alan Mevlüt Saldoğan’ın tutuklandıktan sonra Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile görüştüğünü belirterek “Özdemir, beyanında ‘Beni aradılar ama ben ilgilenmedim’ diyor. Özdemir kayıtlara göre, kendisi arıyor. Daha sonra 1 Eylül’de Saldoğan’ı iki kez daha arıyor. Fırıncıların kayıtları silmesinde ve bu olaylarda yargıya müdahale var” diye konuştu. Saldoğan’ın, Ali İsmail’e tekme attıktan sonra ayağında çatlak oluştuğu gerekçesi ile rapor aldığının belirtilmesi üzerine anne Emel Korkmaz, “Senin ayağın kopsaydı” diye tepki gösterdi.

‘Hiçbir darbe izi yok’
Sanık avukatları, “Ali İsmail hastaneye merdivenden düştüğünü söyleyerek tedavi olmuştur. Yüzünde hiçbir darbe izi yoktur. Fırın önünde 6-7 saniyelik görüntüler var. Oradan da Ali İsmail Korkmaz’ın olup olmadığı belli olmamaktadır” dedi.
Mahkeme dördüncü duruşmanın 9 Ekim’de yapılmasını, eksik evrakların da bu tarihe kadar tamamlanmasını kararlaştırdı. Tutuklu sanıkların tutukluğunun, tutuksuz sanıkların da tutuksuz olarak yargılanmalarının devamına karar verildi.