Ekonomi 'Vatandaş gazeteciliği' kazanç kapısı oldu!

'Vatandaş gazeteciliği' kazanç kapısı oldu!

22.03.2017 - 07:59 | Son Güncellenme:

Telefondan çekilen görüntüleri basın kuruluşları ile paylaşma olarak da bilinen 'vatandaş gazeteciliği' kazanç kapısına dönüştü. Gündemi belirleyecek ve kimsede olmayan bir fotoğraf sayesinde 5 bin lirayı bulan gelir elde edebilirsiniz.

Vatandaş gazeteciliği kazanç kapısı oldu

Uzun zamandır hayatımızda olan bilerek veya bilmeden yaptığımız vatandaş gazeteciliği, kazançlı bir sektöre dönüştü. Yeni Şafak gazetesinden Orhan Orhun Ünal'ın haberine göre çektiğiniz görüntülerin, basın yayın organlarıyla paylaşılması olarak tanımlanan vatandaş gazeteciliği, şimdilerde yeni bir iş kolu. Sermayesi sadece akıllı telefonunuz, yapmanız gereken ise medyaya ilginç gelecek bir görüntü yakalamak. Parça başı fiyatlar, 100 ile 5 bin lira arasında değişebiliyor. Aslında tamamen karşılıklı pazarlığa bağlı bir durum. Cebinde akıllı telefonu bulunan herkes bu işi yapabilirken; piyasa profesyonelleri ayda 5 bin lira kazanabiliyor.

Haberin Devamı

1 FOTOĞRAFLA AYLIK MAAŞINDAN DAHA FAZLASINI KAZANABİLİRSİN

'Nasıl oluyor' diye sorarsanız, aslında çok basit. Çektiğiniz görüntüyü basın kuruluşlarını arayıp ya da whatsapp ihbar hattına ileterek satıyorsunuz. Hemen belirtelim, görüntünün başka bir yerde bulunmaması ve önemli olması lazım. Bir kaza anı, politikacı veya popüler isimlerle ilgili ilginç bir kare, size aylık maaşınızdan bile fazlasını getirebilir. Bu işten ciddi gelir sağlamak biraz size, biraz da şansa kalmış. Magazinde bu rakam 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Muhabirden önce oradaysan kazanıyorsun. Meraklısı, ek gelir isteyeni, gazetecilik mesleği içinde ukde kalanı, zamanın ruhunu yakalayanı kısacası herkes burada.

RESİM SİTELERİ PARA BASIYOR

Haberin Devamı

Sokak gazeteciliği, sadece ajanslara haber yetiştirmekle de sınırlı değil. Shutterstock gibi internet siteleri de para kazanabileceğiniz bir alan. Farklı hikayeleri anlatan resimleri bu sitelere yükleyen kişiler, fotoğrafları satıldığı takdirde ciddi gelirler elde edebiliyor. Fiyatlar, 90 dolar civarında. Bu görüntüleri genelde gazete ve reklam ajanları kullanıyor. Bunun için zaman ayırıp sokakları, insan hikayelerini görüntüleyenler mevcut.