Gündem ‘Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum’

‘Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum’

18.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kitap fuarlarının en popüler isimleri Wattpad yazarları. İmza kuyruklarında  ayılıp bayılanların olduğu ‘genç  yetişkin’  yazarlardan  Öznur Yıldırım okuruna,  ‘Yabancı’  serisinin  yeni kitabını müjdeliyor

‘Wattpad yazarı  imajından sıyrılmak istiyorum’

Geçen yıl Wattpad’de yazdığı ve daha sonra Pegasus Yayınları’ndan çıkardığı ‘Şahmeran’ romanıyla adını duyuran 19 yaşındaki Öznur Yıldırım, ‘Yabancı’ serisinin ikinci kitabı için son hazırlıkları yapıyor. Yıldırım ilk kez Wattpad’de tanınıp bu sayede kitabını çıkarsa da, “Wattpad yazarı” olarak anılmak istemiyor. İstanbul Kitap Fuarı’a katılan Yıldırım ile buluştuk ve yeni çıkaracağı kitabınıkonuştuk...

Haberin Devamı

- Yeni kitabınız ‘Yabancı’ serisinin devam kitabı değil mi?

Evet, üzerinde çalıştığımız ikinci kitap, birincinin devamı olacak.

- Bu kitabı ilkinden ayıran ne? Süreç mi?

Benim için süreç farklı oldu çünkü ‘Yabancı’yı 15 yaşında kurgulamaya başlamıştım. Daha bilinçsizdim. İnternette yazma amacım tamamen kendimi geliştirmek ve insanların yorumlarını almaktı. Ama beklemediğim bir kitle oluştu ve o yaşta bu kitleyi nasıl kontrol edeceğimi bilmiyordum. Daha 17 yaşında yayınevlerinden teklif almaya başlamıştım. Üniversite sınavındaki hedefim çok yüksekti ve sınava hazırlanırken ‘Yabancı’yı yazmayı bıraktım. Ama daha sonra yayınevleri ısrarcı olunca, üniversite hazırlığına bir süre ara verdim. En sonunda Pegasus Yayınları ile anlaştık ve birinci kitap çıktı, şimdi de ikinci kitabı bitirdim.

Haberin Devamı

- Ne zaman çıkıyor?

Yakında çıkacağı tarihi açıklayacağız.

- Hangi yazarlardan etkileniyorsunuz?

Şu sıralar klasik edebiyata da yöneldim. Benim amacım, klasik edebiyatla popüler kültürü birleştirmek. ‘Yabancı’da da bunu yapmaya çalıştım.

- Wattpad gibi online bir platformdan adınızı duyurdunuz. Diğer genç Wattpad yazarlarına nasıl bir yol izlemelerini önerirsiniz?

Benim yazarken tek amacım kendimi geliştirmekti, internette yayınlamak değil. Wattpad’de yayınlamaya başlamam tamamen arkadaşlarımın ısrarlarıyla oldu. Başından beri çok olumlu baktığım bir site değildi açıkçası, çünkü tıklanma yarışını doğru bulmuyorum. Ben Wattpad’den önce de internette yazıyordum ama orada büyük bir okur kitlesine ulaşamamıştım ve yazılarım çalınıyordu. Amatör yazarların Wattpad sayesinde ciddiye alınması bir avantajdı. Aslında Wattpad diye sınırlamak istemiyorum. Daha önce de internette yazıyordum. Bana yanlış gelen şu: Bu işi rekabet haline getirmek ve popüler olmak için yazmak. Doğru olansa işini daha kaliteli yapmak ve kendini geliştirmek için yazmak olmalı. Benim genç yazarlara önerim de kendini geliştirmek ve özgün şeyler çıkarmak için sürekli yazmaları olur.

- Nasıl bir okur kitleniz var?

Wattpad’e ve genç olmaya dair genel bir önyargı var. O yüzden imza günüme gelenler arasında gençler kadar diğer yaş gruplarının da olduğunu biliyorum. Wattpad yazarı imajından sıyrılmak istiyorum. Çünkü ben gerçekten edebiyata düşkünüm. Bu işe eğlence olsun diye başlamadım ve hedefim her daim gerçek bir yazar olmak. Şu an çok eksiğim, ama bunları keşfedip kapatarak ulaşabileceğim en iyi noktaya gelmek istiyorum.

Haberin Devamı

‘11 yaşında yazıyordum’

- Yazmak sizin için nasıl bir anlam ifade ediyor?


Yazmak benim için binanın ilk katı gibi. O ilk kat olmasaydı bugün olduğum kişi olmazdım. “Yazmasaydım nasıl bir insan olurdum?” sorusunun cevabı hep boş kalıyor. Yazmadığım bir hayat hayal edemiyorum, hep yazmayla bütünleşmişim. Zaten çok küçük yaşta yazmaya başladım. 11 yaşında internette yazıyordum. Bu yüzden yazmanın bendeki yeri çok farklı, kendimi ifade etmemin en iyi yolu.

- Bir röportajınızda sayısal yönünüzün ağır bastığını söylemişsiniz. Kariyerinize yazar olarak devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Ben lisede sayısal bölüm öğrencisiydim ama şu an seçeceğim bölümün yazarlığımı geliştirecek bir bölüm olmasını istiyorum. Psikoloji, mimarlık veya karşılaştırmalı edebiyat istiyorum.