Gündem ‘Yargı paketi’nde HSYK’ya af yetkisi

‘Yargı paketi’nde HSYK’ya af yetkisi

29.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “yeni yargı paketi” olarak bilinen yasa teklifinde AK Parti tarafından yapılan değişiklikle hakim ve savcılara getirilen “affın” kapsamı değiştirildi.

‘Yargı paketi’nde HSYK’ya af yetkisi


Yasa teklifinde, hakim ve savcılara disiplin affı getiren 33. madde, AK Parti’nin verdiği önergeyle değişti. 14 Şubat 2005’den 1 Eylül 2013’e kadar işlenen fiillerden dolayı verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bütün sonuçları ile doğrudan affedilecekti. Önergeyle kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları bu kapsamdan çıkarıldı.
Cihaner’den eleştiri
Kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları, derece yükselmesini durdurma ve yer değiştirme cezaları ile birlikte HSYK’nın yeniden incelemesine bırakıldı. Bu durumda uyarma ve aylıktan kesme cezası alan hakim ve savcıların cezaları doğrudan affedilecek; diğer cezaların affına ise 60 gün içinde HSYK’ya yapılacak başvuru sonrasında HSYK Genel Kurulu karar verecek.
Düzenlemeyi eleştiren CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, şunları söyledi:
“Af sözcüğü, bu suçtan, bu suçlardan dolayı mağdur olan hakim, savcıların bile karşı olduğu bir kavram. Her şeyden önce, bu mağduriyetleri, yapılan eylemleri meşrulaştırmış oluyor. Bu madde disiplin cezaları nedeniyle affedilen hakim, savcıların bu nedenle herhangi bir şekilde geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden bir talepte bulunamayacaklarını düzenliyor. Madem ki bu yaşanan süreçteki hukuksuzluğu tespit ediyoruz, niçin bu meslektaşlar özlük haklarından ve parasal yönden taleplerinden yoksun kalsın?”
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da, “Madde ile getirilen düzenleme yanlış. Aslında, bazı disiplin cezalarının affının, önceki kanunlarda olduğu gibi tüm memurlar ve kamu görevlilerini kapsaması ve uygulama süresinin yakın bir tarihe alınması gerektiği görüşündeyim” diye konuştu.