Gündem ‘Yeni Çapa’ya Sağlık Teknokenti

‘Yeni Çapa’ya Sağlık Teknokenti

19.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çapa Tıp Fakültesi’nin yeni adresi, Hasdal’da bulunan Orgeneral Ragıp Uluğbay Kışlası... 1100 dönümlük alana uygun hazırlanacak projede Sağlık Teknokenti de olacak

‘Yeni Çapa’ya  Sağlık Teknokenti

Türkiye’nin ilk tıp fakültesi olan Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fakültenin taşınacağını müjdelemişti. Erdoğan’ın müjdesini verdiği adresle ilgili ise detaylar netleşmeye başladı. Buna göre, halk arasında ‘Çapa Tıp Fakültesi’ olarak anılan sağlık kampüsünün yeni adresi, Hasdal Kışlası’nın karşısındaki 6. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı - Orgeneral Ragıp Uluğbay Kışlası olacak. Proje kapsamında, 1100 dönümlük arazinin İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne tahsisi için Genelkurmay Başkanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında çalışmalar başladı.

‘Yeni Çapa’ya  Sağlık Teknokenti


Yetersiz kalıyordu
Çapa Tıp Fakültesi’nin yeni kampüsü için yer tahsis işlemlerinden sonra ise hazırlanan proje ihaleye çıkacak. Daha sonra da yapım ihalesine geçilecek.
1933’ten bu yana Çapa yerleşkesinde bulunan İstanbul Tıp Fakültesi, 100 dönüm arazi üzerinde yer alan dağınık yapılanmasıyla biliniyordu. Bünyesindeki Diş Hekimliği Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü ve Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Aziz Sancar Araştırma Merkezi ile varlığını sürdüren fakülte kampüsü, zaman içinde gelişen teknoloji, modern yapılaşma ve eğitim reformlarıyla hizmetlerin sürdürülmesinde yetersiz kalıyordu. Dönem dönem eskiyen ve yıkılmak üzere olan binalarıyla da gündeme geliyordu. Yerleşkenin 100 dönüm gibi kısıtlı bir alanda olması, hastanenin belli ölçüde yenilenmesine olanak tanısa da öğrencilerin eğitim, araştırma ve sosyal alanlardaki taleplerini de karşılamıyordu. Ayrıca akademik kadro ve çalışanların ihtiyaçlarının yanı sıra, hasta yakınlarına da dinlenme hizmetleri sunulamıyordu.

Cazibe merkezi olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği yeni alan, mevcut alanın 11 katı büyüklüğünde. Yeni kampüste bir ‘Sağlık Teknokenti’ yapılanması da yer alacak. 4 yılda tamamlanması beklenen İstanbul Tıp Fakültesi Hasdal Kampüsü’nün, öğrenci yurtları, spor tesisleri, restoranlarla bir cazibe merkezine dönüşmesi bekleniyor. İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörlüğü yetkilileri, “Yılda 1 milyon 200 bin hastayı ağırlayan yerleşkemiz, Hulusi Behçet’lerin, Muzaffer Aksoy’ların ve Aziz Sancar’ların mirasını temsil etmeye devam edecek” dedi.