Dünya ‘YPG’nin kuzeye ilerlemesini durdurduk’

‘YPG’nin kuzeye ilerlemesini durdurduk’

25.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Suriye topraklarında gerçekleştirdiği operasyonu desteklediğini ve Ankara ile beraber çalıştıklarını belirten Washington yönetimi, YPG’nin ilerlemesini de durdurduklarını bildirdi

‘YPG’nin kuzeye ilerlemesini durdurduk’

ABD basınına adını açıklamadan konuşan üst düzey yetkililer, Washington’ın Türkiye’nin Suriye’nin Cerablus kentinde başlattığı “Fırat Kalkanı” operasyonunu desteklediğini ve planlama aşamasında Ankara ile beraber çalıştıklarını bildirdi. Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili ABD’nin Türkiye’nin Cerablus’ta başlattığı operasyonu destekleyeceğini ifade etti. Yetkili, ABD’nin Türkiye’nin Cerablus operasyonuna havadan destek vereceğini, havadan koruma sağlayacağını ve planlar konusunda Türkiye ile koordinasyon halinde kalacağını söyledi. Yetkili, operasyonun YPG’yi değil IŞİD’i hedef aldığını söyledi.
Wall Street Journal gazetesine konuşan üst düzey bir yetkili de ABD uçaklarının Cerablus’a ilerleyen isyancılara hava desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Yetkili, “Türklerle senkronizeyiz” dedi. Wall Street Journal, hem ABD hem de Türkiye’nin YPG güçlerinin Menbic operasyonunun ardından ilerleme planlarından rahatsız olduğunu ve bu durumun her iki ülkenin de operasyonu başlatmasını hızlandıdığını yazdı. Türkiye’nin önceki gün IŞİD’in yanı sıra YPG’yi de vurduğunu hatırlatarak, “Bu güçler (YPG) ile Tükler arasında doğrudan çatışma olmasını istemiyoruz. Bu kimse için iyi bir senaryo olmaz” dedi.
‘Endişe giderildi’
ABD’li yetkili, Fırat Kalkanı operasyonunun, Kürtlerin ilerleyişini durduracağından emin olduğunu belirtirken, bu operasyonun YPG’ye, Cerablus’u ele geçirmeye çalışmaları durumunda ABD’nin desteğini alamayacaklarını gösterdiğini söyledi.
Yetkili, “Kürtlerin kuzeye ilerlemesini durdurduk ya da en azından bunu yapmaları durumunda bizden yardım almak istiyorlarsa bunu yapmaları gerektiğini gösterdik. Böylece şu an, Türklerin en büyük endişesini gidermiş olduk. Bu da bize, Cerablus operasyonunun doğru şekilde yapılması ve bunu Türkler ile birlikte yapmamız açısından nefes alma alanı sağladı” dedi.
Ankara, YPG’nin Fırat Nehri’nin batısındaki Arap bölgelerine geçmesine karşı çıkmış, bunu “kırmızı çizgi” ilan etmişti. ABD ise Fırat’ın batısındaki Menbic’in IŞİD’den alınmasının ardından YPG güçlerinin geri çekileceğini garanti etmişti. YPG ise Menbic’den sonra Cerablus’u almak üzere “Cerablus Askeri Konseyi” adlı bir birim oluşturmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da, önceki gün günlük basın toplantısında Türkiye’nin YPG ve IŞİD hedeflerini bombalamasıyla ilgili soruyu yanıtlamıştı. Türk yetkililerin yanı sıra Suriye Demokratik Güçleri temsilcileriyle irtibat halinde olduklarını söyleyen Toner, “Tansiyonun yükselmemesini sağlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Her iki tarafa da hatırlatmak isterim ki ortak düşman IŞİD’dir ve buna karşı konulmalıdır” demişti.
‘Moskova’da derin endişeye yol açtı’
Türk ordusunun uluslararası koalisyon güçleriyle bu sabah Cerablus’ta başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu hakkında bir açıklama yayımlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin Moskova’da derin bir endişeye neden olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Her şeyden önce, çatışma bölgesindeki durumun daha istikrarsız hale gelme riski rahatsızlık veriyor. Zira sivil nüfus arasında ölümler meydana gelebilir ve Kürtlerle Araplar arasındaki etnik anlaşmazlıklar körüklenebilir” ifadelerine yer verildi. Açıklamanın sonunda “Suriye krizinin sadece uluslararası hukuk zemininde ve Kürtler de dahil olmak üzere, Suriyeli taraflar arasında geniş katılımlı diyalog kurulması yoluyla çözülebileceğinden eminiz” dendi.