Ekonomi ‘Yüksek katmadeğerli yatırıma öncelik veriyoruz’

‘Yüksek katmadeğerli yatırıma öncelik veriyoruz’

12.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koçak Farma Genel Müdürü Uzman Doktor Hakan Koçak, kuruluşlarından itibaren rekabet ve büyüme için yüksek katma değerli teknolojik yatırımlara öncelik verdiklerini belirterek, “Hedefimiz, Türkiye ilaç sanayinin yapısal dönüşümüne öncülük ederek yüksek katma değerli inovatif ürünler üretmek, halk sağlığını ilgilendiren stratejik önemi haiz ilaçta ithalata bağımlılığı ortadan kaldırmak.

‘Yüksek katmadeğerli  yatırıma öncelik veriyoruz’

İhracatla sektörel dış ticaretin ekonomik büyümeye etkisini negatiften pozitife çevirmek ve ülkemizin ‘Vizyon 2023’ stratejik planı çerçevesinde küresel Ar-Ge ve teknolojik ilaç üretim merkezi olmasına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yerliye destek

Koçak, şu anda yaklaşık bin 700 kişi istihdam ettiklerini ve bu yıl içinde yüzde 20 ek istihdam sağlamayı planladıklarını da dile getirdi.

Vizyon 2023 stratejik planının yerli ve milli ilacı da geliştireceğine dikkat çeken Hakan Koçak, “Yerli/milli ilaç sürdürülebilir bir sağlık politikasının odak noktasıdır. Bu proje ile Türkiye’de üretilmeyen ve teknolojisine sahip olmadığımız ilaçlar yerli üretilerek ithalat ihtiyacı ortadan kalkacak ve ihracatla dış ticaret fazlası veren bir ekonomi inşa edilecek. Bu halk sağlığı bağlamında stratejik, ekonomik bakımdan uluslararası rekabette vazgeçilmez bir hedeftir” diye konuştu.

Koçak, biyoteknolojik ilaçlarla ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı: “Tedavide doktora ve hastaya yeni olanaklar sağlayan biyoteknolojik ürünlerin üretim ve geliştirilmesi yeni yatırımı ve yüksek maliyet gerektiriyor. Ülkemizde sınırlı sayıda biyoteknolojik ürün üretilmesi ve biyoteknolojik ilaçların büyük bir kısmının ithalatla karşılanması nedeniyle ithalata bağlı bir biyoteknolojik ilaç tedarik modeli ekonomik açıdan sürdürülebilir değildir. Yerli üretimle desteklenmediği takdirde Türkiye’nin ilaçtan kaynaklanan cari açığının giderek artması kaçınılmazdır. Biyoteknolojik ilaçlar tedavi üstünlükleri nedeniyle giderek konvansiyonel ilaçların yerini almaktadır. Bugün kullanılan ilaçların yaklaşık yüzde 18’i biyoteknolojik ilaçlardır. Bu oran giderek artacaktır.”

Haberin Devamı

70 Ar-Ge çalışanı var

Hakan Koçak, Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi: “Biyoteknolojik ilaç üretimi güçlü Ar-Ge desteği, ileri teknoloji, yetişmiş insan kaynağı, özel altyapı ve donanımlı tesisi gerektiren çok bileşenli bir süreçtir. Ar-Ge çalışmalarımızı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezinde sürdürüyoruz. Ar-Ge merkezimizde 70 civarında uzman ve bilim insanı çalışıyor. Şirketimizin Ar-Ge bütçesi genel olarak ciromuzun yüzde 4’ü civarındadır.”