Ekonomi ‘Yüksek’lik tutkusu!

‘Yüksek’lik tutkusu!

08.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın en önemli otomobil etkinliklerinden olan Cenevre Otomobil Fuarı, 87. kez kapılarını açtı. Fuara, irili ufaklı SUV modeller ile süper spor otomobil yenilikleri damgasını vurdu

‘Yüksek’lik tutkusu

Bu yılın Avrupa’daki ilk büyük etkinliği olarak kabul edilen Cenevre Otomobil Fuarı, 7 Mart’ta kapılarını 87. kez açtı.

‘Yüksek’lik tutkusu
Brexit’ten, yeni ABD yönetimine pek çok kaygının gölgesinde başlayan fuara, SUV ve yeni süper spor otomobiller, kısacası her açıdan “yüksek”lik tutkusuna yanıt veren otomobiller damga vurdu. Hatta “yüksek” kelimesi, 19 Mart’a kadar sürecek bu fuardaki bir çok yeniliği açıklamakta kullanılan tek sıfat denilebilir.

Haberin Devamı

Bu yıl fuarda ilk kez gösterilen 148 modelin bir çoğunu, “yerden yüksek” konumlu SUV’lar oluşturuyor. Bunlar arasında Citroen C-Aircross, Opel Crossland X, Range Rover Velar, Volvo XC60, Mercedes Maybach G-Serisi, DS-7, Toyota C-HR gibi araçlar var. Üreticilerin “yüksek kar marjı” elde edebildiği bu modeller, markaların kurtarıcıları konumunda son yıllarda. Zira bir bölümü, kompakt veya küçük sınıf modellerle aynı parçaları kullanmasına karşın, onlardan daha yüksek fiyatlara sahip.

Güç makineleri

Yine bu yılki fuarın önemli yenilikleri arasında “yüksek performanslı” aile otomobilleri ve süper spor modeller de yer almakta. Nitekim 789 beygirlik Ferrari 812 Superfast, Pagani Huayra Roadster ve Singapurlu bir şirketin konsept olarak tanıtacağı “Dendrobium”, Bugatti Chiron’un yanı sıra Porsche’nin ve Mercedes’in AMG ile geliştirdiği yüksek performanslı stationwagonları saymadan geçmek olmaz.

Haberin Devamı

Bununla birlikte “yüksek teknoloji” de, fuara yine damgasını vurmuş durumda. Volkswagen’in “otonom taksi” konsepti Sedric ve Peugeot’nun sürücünün ruh halini gözetleyen “Instinct” konsepti, bunlara en iyi örnek. 19 Mart’a kadar açık kalacak fuarı, 10 bini gazeteci olmak üzere yaklaşık 700 bin kişinin gezmesi beklenirken, 180 firmanın yer alması ve toplam 900 modelin sergilenmesi bekleniyor.

Dört çekerli ve sinirli!

Lamborghi’nin Cenevre Fuarı’ndaki sürprizi olan Huracan Performante, 601 HP’lik 5.2 lt V10 motordan güç alıyor. Dört tekerlekten çekişli Huracan Performante, 0’dan 100 km/s hıza 3.2 sn’de çıkıyor. Aracın maksimum hızı 325 km/s.

‘Yüksek’lik tutkusu

İkinci nesil süper!

İngiliz McLaren, fuara ikinci nesil super otomobili 720S’le geldi. 4.0 lt V8 motora ve sahip araç, 200 km/s hıza 7.8 sn’de çıkıyor. Gövdesinde bolca karbon fiber barındırdığından hayli hafif.

‘Yüksek’lik tutkusu

Saçları dağıt bırak!

İtalyan üretici Pagani’nin yeni Huayra Roadster’I, 2.4 milyon dolarlık fiyat etiketine sahip. Ve 100 adetlik üretimin çoğunluğu da şimdiden satılmış durumda. 6.0 lt V12 motor 745 HP güç üretiyor.

‘Yüksek’lik tutkusu

Bir Formula 1 pilotunun rüyası!

Formula 1’in efsanevi ismi Emerson Fittipaldi’nin uzun yıllar kurduğu rüya, sonunda Alman mühendisliği ve İtalyan tasarımıyla birleşerek gerçeğe dönüşmüş. Tasarımcı Pininfarina ve HWA ile birlikte geliştirilen “EF7”, kalbinde 592 HP’lik V8 motor taşıyor. Ağırlığı ise 1000 kg.

Haberin Devamı

‘Yüksek’lik tutkusu

Fransız öpücüğü!

‘Yüksek’lik tutkusu


Fransa ile “sınırdaş” olan Cenevre’de 87. kez düzenlenen otomobil fuarı, İngiltere’nin AB’den çıkışı ve ABD’nin yeni yönetiminin ülke dışında üretim yapanlara uygulamayı düşündüğü “ekstra” vergilerin baskısıyla kapılarını açmıştı. Otomotiv üreticileri, bu gelişmelere rağmen Avrupa’daki talebi ve rekabeti canlı tutmak adına, tam da bu pazar için “biçilmiş kaftan” olarak tanımlanan modellerle gelmişlerdi Cenevre’ye. Ancak, tam da fuarın açılışından bir gün önce sonucu açıklanan PSA Peugeot Citroen Grubu ile General Motors arasındaki Opel pazarlığının olumlu sonuçlandığı haberi, fuara damgasını vurdu. Bitmedi ve Peugeot’nun 3008 modeli, Avrupa’da “Yılın Otomobili” ödülünü alıverdi. Hal böyle olunca, Cenevre Fuarı’na “Fransız öpücüğü” konuverdi.

Haberin Devamı

Porsche’den sportif station

Porsche, Cenevre’de hiç beklenmeyen bir yeniliği ortaya çıktı. O da Panamera Sport Tourismo, yani sportif bir stationwagon. Arkada 3 koltuğa sahip ilk Panamera versiyonu olan araçta iki farklı motor seçeneği bulunurken, en güçlüsü, 550 HP’lik Turbo S E-Hybrid.

‘Yüksek’lik tutkusu

Range Rover’a yeni kardeş

Land Rover, Evoque ile Range Rover Sport modelleri arasına yeni bir üye sıkıştırdı. Velar, 2.0 ve 3.0 lt’lik benzinli ve dizel motorlarla yola çıkacak, Porsche Macan ve BMW X4’e rakip olacak.

‘Yüksek’lik tutkusu