Gündem ‘Zamanında gerekli önlemler alınmadı’

‘Zamanında gerekli önlemler alınmadı’

14.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyoğlu’nda çöken 2 binanın enkaz kaldırma çalışması gün boyu sürdü. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, ‘Bu binaların onarılması gerekirdi’ diye konuştu

‘Zamanında gerekli önlemler alınmadı’

İstanbul Beyoğlu’ndaki Tarlabaşı Bulvarı yakınındaki Kurabiye Sokak’ta bulunan 14 numaralı iki bloklu, 5 katlı bina, önceki gün saat 14.30 sıralarında çökmüştü. Alt katlarında birçok İstanbullunun uğrak yeri olan Kenan Usta, Kallavi Restoran ve köfteci Hüseyin Usta’nın bulunduğu binanın çökmesinin ardından büyük panik yaşanmış, şans eseri ölen ya da yaralanan olmadığı tespit edilmişti.
Tahliye edildi
AFAD ve itfaiye ekipleri, önceki gece 105 yıllık binanın enkazında devrilme tehlikesi olan duvarları yıktı. Beyoğlu Belediyesi ekipleri de, enkazı kamyonlara yükleyerek kaldırdı. Gece boyunca süren yıkım ve enkaz kaldırma çalışması sırasında çamur ve dökülen malzemeler belediye ekipleri tarafından kaldırıldı. Daha sonra sokak ve çevresi belediye ekipleri tarafından yıkandı. Ekiplerin uyarısıyla bu binaların yanındaki çökme tehlikesi bulunan binalar da tahliye edildi.
‘Onarılmalıydı’
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, yıkılan tarihi binalarla ilgili şunları söyledi: “Yıllara meydan okusa da oldukça eski olan bu binalara herhangi bir bakım yapılmamıştır. Dolayısı ile yağan yağmur ve kardan etkilenmesi mümkündür. Çünkü yapılar çok eski olduğundan çatıları ya da dış cephesi yağmurdan kolayca etkilenebilir. Fakat yıkımı sadece yağmur sularına bağlamak doğru olmaz. Kaldırım çalışmasına bağlı yıkıldı demek de doğru olmaz. Bu binaların onarılması gerekirdi. Bu gibi tarihi yerlerde çalışma yapılırken daha dikkatli olunması gerekiyor. Zamanında gerekli önlem ve çalışmalar yapılsaydı binalar yerle bir olmazdı. Bu gibi eski binaların bu nedenle dış etkenlerden etkilenip hasar görmesi olasıdır. Bu yağmur suyu da olur, dozer çalışması sırasında meydana gelen sarsıntı da olur.”