Gündem ‘Zamanlama manidar’

‘Zamanlama manidar’

28.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balat’ta başlayan çalışmaların zamanlamasına dikkat çeken vatandaşlar, ‘Rehabilitasyon işlerinin Papa’nın ziyareti öncesine denk gelmesi manidar bir durum’ yorumunu yapıyor

‘Zamanlama manidar’

İstanbul’un tarihi semtlerinden Balat’ta bugünlerde ilginç bir tartışma yaşanıyor. Fatih Belediyesi tarafından başlatılan ‘Fener-Balat Rehabilitasyon’ çalışmaları kapsamında Yıldırım Caddesi ile Hızır Çavuş Köprübaşı Sokak’ta bulunan 136 binanın boyanması, 36 metruk binanın ise yıkımı öngörülüyor.

‘Göz boyamak için yapılıyor’
Proje kapsamında cadde ve sokaklardaki yol, kaldırım ve tretuvarların da yenileneceği belirtiliyor. Balat sakinlerinin bir kısmı ise belediye tarafından başlatılan ve bir boya firmasının sponsorluğunda gerçekleştirilen çalışmaların Kasım ayı sonunda Fener Rum Patrikhanesi’ne ziyaret gerçekleştirecek olan Papa Fracesco’nun gözünü boyamak için yapıldığına inanıyor. Belediye ise söz konusu çalışmaların evveliyatı olduğunu Papa ile ilgisi bulunmadığını söylüyor.
Metruk binaların yıkılmasını sokakta yürüyen vatandaşların sağlığı için gerekli olduğunu dile getiren semt sakinleri, tarihi dokunun bozulmasından endişe ettiklerini dile getiriyor.

‘Endişemiz tahrip edilmesi’
Fener-Balat Kültür Miraslarını Koruma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’nden Çiğdem Şahin, rehabilitasyon çalışmalarının semtin tamamında yapılması gerektiğini belirterek, şunları söylüyor:
“Tek endişemiz rehabilitasyon adı altında Balat’ın tarihi dokusunun tahrip edilmesi. Tarihi metruk yapıların bazıları için yıkım kararı alınmış. Yıkılan yapıların yerine dokuya uymayan evler yapılsın istemiyoruz. Balat’ın rehabilite edilmesini destekliyoruz ancak zenginler için soylulaştırılmasını istemiyoruz. Rehabilitasyon işlerinin Papa’nın ziyareti öncesine denk gelmesi de manidar bir durum” diyor.

Haberin Devamı

‘Zenginler gelecek’ endişesi

Semtin eskilerinden Hasan Bayraktar, “Balat’ta yıkım projesine onay alamayanlar şimdi rehabilitasyon adı altında metruk binaların yıkılacağını söylüyor. Metruk yapılar yoldan geçenler için risk taşıyor ve görüntü kirliliği yaratıyor. Harabeye dönmüş yapıların yıkılması doğru. Tek endişemiz geçmişte yıkım kararı alamayanların bu şekilde dönüşüm yoluna gitmeleri ve tarihi dokusunun bozulması. Burada yaşayanların pek çoğu dar gelirli insanlar. Balat halkının zamanla semtten uzaklaştırılıp yerlerine zenginlerin gelmesinden endişe ediyoruz. Ayrıca rehabilitasyon çalışmaları için kurulan iskeleler de yeterli özen gösterilmedi. İskeleler iş güvenliği önlemleri açısında yeterli değil. Daracık sokaklarda en ufak bir aksilik istenmeyen sonuçlar doğurur. Belediyenin çalışmaları yerinde denetlemesi gerekir” diye konuştu.

‘Aslına uygun konut’
Fatih Belediyesi yetkilileri, proje kapsamında yıkılacak olan binaların bir kısmının eski eser ve statik olarak ayakta duramayan yapılar olduğu bilgisini verdi. Metruk binaların kurul tarafından yapılan incelemeler sonrası rölevelerinin alındığı, söz konusu binaların hepsinin özel mülk olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada vatandaşların, yıkılacak binaların yerine aslına uygun olarak konut yapabilecekleri, sur üzerine yapılan ve hali hazırda kullanılmayan binaların ise yeniden yapılamayacağı ifade edildi.