Ekonomi 'Zemzemin ticari olarak dışarı çıkartılmasına izin verilmiyor'

'Zemzemin ticari olarak dışarı çıkartılmasına izin verilmiyor'

17.09.2016 - 13:09 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanlığı Medine Kargo Ekip Başkanı Alkan Suudi Arabistan'ın zemzemin ticari olarak dışarı götürülmesine izin vermediğini söyledi. Alkan "Hac öncesi hacılarımızın hediyelik bin ton hurmasını Türkiye'ye gönderdik. Hac sonrasında da bu rakamın bin 600 tona ulaşabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Zemzemin ticari olarak dışarı çıkartılmasına izin verilmiyor

Diyanet İşleri Başkanlığı Medine Kargo Ekip Başkanı Murat Alkan, Suudi Arabistan'ın zemzem suyunun toptan ve ticari olarak yurt dışına çıkartılmasına izin vermediğini belirterek, "Diyanet olarak zemzemi kargo yoluyla Türkiye'ye göndermiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Alkan, Diyanet, PTT ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın iş birliğiyle gerçekleştirdikleri kargo hizmetleri hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hacılar ile umreye gelenlerin hurma ve hediyelik eşyalarını Türkiye'ye gönderirken mağdur edilmelerinin önüne geçmek için 2008'den bugüne kadar bu alanda da faaliyet gösterdiğini anlatan Alkan, hacıların kendilerine teslim ettikleri emanetleri, onlar evlerine ulaşmadan garantili şekilde adreslerine teslim ettiklerini kaydetti.

Murat Alkan, "Biz kurum olarak bu hizmeti, buradaki bir yerel kargo firması, PTT ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın iş birliğiyle gerçekleştiriyoruz. Bunu tamamıyla hacılarımız ve umre yapan vatandaşlarımızın ibadete daha çok zaman ayırabilmeleri için yapıyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu yıl hac öncesi bin ton hurmayı hacıların adreslerine ulaştırdıklarını anlatan Alkan, "Hac sonrasında da 600 ton hurmanın hacıların evlerine teslim edileceğini tahmin ediyoruz. Böylece yaklaşık bin 600 ton hurma adreslere ulaşmış olacak. Hediyelik eşya gönderilmesi konusunda önceki yıllara göre bir azalma var. Daha çok hurma gönderiliyor." ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kargo hizmetini yerine getirirken asla kar amacı gütmediğini aktaran Alkan, şu bilgileri verdi:

"Hurmanın kilosu için 7, hediyelik eşyanın kilosu için de 8 Suudi Arabistan Riyal'i ücret alıyoruz. Kargo hizmetini de tamamıyla garantili gerçekleştiriyoruz. Hacıların bize teslim ettikleri hurma veya hediyelik eşyaları kayıp olursa, aynısını tedarik edip kendilerine ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımızın kayıplarını anında gideriyoruz. Ayrıca şimdiye kadar hacılarımızın eşya ve hurmalarının kayıp olduğuna ilişkin olumsuz bir durum intikal etmedi."

Hurmayı kargo ile ulaştırırken zemzem suyunu neden Türkiye'ye götürmediklerine ilişkin bir soruya Alkan, "Suudi Arabistan zemzemin toptan ve ticari olarak yurt dışına çıkartılmasına izin vermiyor. Diyanet olarak da bu nedenle zemzemi kargo olarak kabul edemiyoruz. Sadece kurum olarak her hacımıza 5 litre zemzem veriyoruz. Suudi Arabistan makamları da hacıların yanlarında 5 litre zemzem götürmesine izin veriyor. Bu nedenle zemzemi kargoya vermiyoruz." karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı Medine Kargo Ekip Başkanı Murat Alkan, kendilerine teslim edilen kargonun en geç bir hafta içinde hacıların adreslerine gönderildiğini sözlerine ekledi.