Ege ‘Zeytin yasa tasarısı gündemden kaldırılsın’

‘Zeytin yasa tasarısı gündemden kaldırılsın’

11.06.2017 - 06:00 | Son Güncellenme:

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, zeytin yasasının komisyona geri gönderilmesinin olumlu gelişme olduğunu söyledi, ‘Dosya kapatılmalı’ dedi

‘Zeytin yasa tasarısı gündemden kaldırılsın’

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısı’ ile zeytinliklerin tehlikeye girdiğini belirten İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, tasarının iptal edilmesini istdedi. Eskiyörük, “Ülkemizin tarım konusunda büyük bir potansiyeli var. Bunun da önemli bölümünü zeytin sektörü teşkil etmektedir. Söz konusu yasa bu potansiyelimizi görmezden gelip ekonomimize dinamit koymaktır” dedi.

Haberin Devamı

Görüşler alınmalı

Bu kanun tasarısı hazırlanırken sektörün tüm paydaşlarından görüşünün alınması gerektiğine değinen Başkan Eskiyörük, şunları söyledi: “Zeytincilik, Türkiye’de yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağını, işlenen tarım alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturuyor. Doğrudan ve dolaylı 10 milyon kişinin geçimini sağlayan, tarımsal ve sosyoekonomik yönden ciddi bir öneme sahip. Son 15 yılda devletin destek ve teşvikleriyle 100 milyon ağacımız 170 milyona ulaştırılmıştır. Son 2 yıllık ortalamaya göre, zeytinyağı üretimi 165 bin ton ve üretim değeri yaklaşık 600 milyon dolar. 2023’te bu değerin yaklaşık 700 bin ton zeytinyağı için yaklaşık 3 milyar dolar olması hedefleniyor. Böylesine değerli bir ürünün iptali, kabul edilemez. Yasa tasarısı, tamamen gündem dışı bırakılmalı. Zeytini koruyan yasalar artırılmalı.”