Galatasaray Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalan'dan tartışmalı karar! Emre Akbaba'ya kırmızı kart çıkmalı mıydı?

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalan'dan tartışmalı karar! Emre Akbaba'ya kırmızı kart çıkmalı mıydı?

02.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Spor Toto Süper Lig'in 27'nci haftasında Galatasaray ile Adana Demirspor karşı karşıya geldi. Zorlu müsabakada Ali Şansalan düdük çaldı. Ali Şansalan'ın tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 27'nci haftasında Adana Demirspor'u konuk etti. Kritik karşılaşmada Ali Şansalan düdük çaldı. Ali Şansalan'ın yardımcılıklarını Serkan Olguncan ile Serkan Ok üstlendi. VAR'da Bahattin Şimşek, AVAR'da ise Volkan Bayarslan görev aldı.

Haberin Devamı

Galatasaray - Adana Demirspor maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Ali Şansalan'ın kararı hakkında çarpıcı bir yorumda bulunuldu. Deniz Çoban, Seçim Demirel ve Bülent Yıldırım'ın yorumları geceye damga vurdu.

Emre Akbaba'nın Dries Mertens'e yaptığı müdahale ve sonrasında gelişen atakta sarı-kırmızılıların penaltı beklediği pozisyon tartışma yarattı.

İşte Galatasaray - Adana Demirspor maçındaki tartışmalı kararlar hakkında yapılan yorumlar...

"Icardi'nin penaltı beklediği pozisyonda devam kararı ve yardımcı hakemin ofsayt bayrağı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu pozisyonun tekrarına maçtan sonra bakmadım ama ofsaytın problemli olduğunu düşünmüştüm. Çizgilere bakarsak geriden geldiğini düşünüyoruz. Bir ofsayt pozisyonun atlandığını görüyoruz. VAR açık bir penaltı tespit etseydi öncesine de çizgi çekerdi zaten bunun. VAR'a göre de, bana göre de açık bir penaltı yok. Normal bir temas ve doğru bir karar olduğunun fikrindeyim. Ofsayt hatalı.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Penaltı yok. Ofsayt pozisyonunda baştaki bayrak hatalı kalkmış. İlave bir düşünceye gerek olmayacak kadar açık bir pozisyon.

Seçim Demirel: Yardımcı hakemimiz çok tecrübeli, normalde kaçırmaz böyle pozisyonları ama nasıl bir hata yaptı bilmiyorum. Yanlış bir ofsayt bayrağı var. Devamında da bir ikili mücadele var, penaltı düşünülemez. Devam kararı doğru.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Emre Akbaba'ya gösterilen sarı kart kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu maçta yaşananların neticesinde bu atamanın çok problemli olduğunun bir göstergesi. Maçın hakemi bu maça atanmamalıydı. Neden atanmamalıydı? Geçmişte Adana Demirspor - Beşiktaş maçındaki yönetimi nedeniyle Adana Demirsporluların tepkisini çekmiş bir hakem. Onun arkasından oynanan Beşiktaş - Adana Demirspor maçına hakem ekibiyle birlikte atanmıştı ve çok büyük bir tartışma yaratmıştı. Onun üzerine yine bir Adana Demirspor maçına Ali Şansalan nasıl tercih edildi? Yapılan açıklamaya göre yapay zekadan çıkmış. Büyük problem. Sonraki aşama, VAR hakemi. 1 yıldır VAR hakemi olarak görev yapmayan Bahattin Şimşek, Süper Lig'de ilk VAR hakemliğine sezonun en önemli maçlarından birine atanıyor. VAR tecrübesini kaybetmiş bir hakem, neden haftanın değil sezonun en önemli maçlarından birine tercih edilir. Büyük problemdi. Eğer Galatasaray bu maçı kazanamasaydı, bunun üzerinden Merkez Hakem Kurulu'na büyük bir eleştiri kapısı açacaktı. Bu pozisyon özelinde hakemin sarı kart kararını destekleyebilecek açılar var. Ancak pozisyonun bütününe baktığımda, Emre Akbaba'nın yaptığı harekette kırmızı kartı daha doğru buluyorum. Hakem aslında ilk pozisyona faul çalıyor. İlkinde Emre mi faul yapıyor, Emre'ye mi faul yapılıyor? O da tartışılır. O düdüğü çalarken flu nokta bu pozisyon oluyor. Bu açıdan tartışmasız kırmızı kart. Bu pozisyonun kırmızı kart olması en doğru olan olurdu. Sarı mı, kırmızı mı? Sarı olsun. Sarı mı, faul mü? Faul olsun. Ali Şansalan hep bir alt cezayı uyguladı. Bu seviyede bir hakem... Bakın orada oyuncular bir araya geliyor. Adana Demirsporlu oyuncu yerde yatan oyuncuyu ayağa kaldırmaya çalışıyor. Nasıl onu göz ardı edersiniz? Net bir sarı kart. Bu kadar oyuncu kümeleştiği zaman bir sarı kartın çıkması gerekir bu pozisyondan bağımsız. Bir de oraya Muslera'nın geldiğini görüyoruz. Muslera yangına benzin dökmeye gelmiyor, Muslera nasıl kart görmedi? Diyemem. Atamanın problemli olduğunu, Emre Akbaba'ya bir kırmızı kart gerektiğini. Şu yaşananlara da bir sarı kart gerektiğini söyleyebilirim. Hakemin kararını destekleyebilecek açıların olmasından dolayı VAR'ın karışmaması kabul edilebilir. Tam bir ayağın oturduğunu göstermiyor. Bir açı daha var, orada da kramponun vidası takıldığı için uzun süre kaldığını düşünüyor. Ben bu pozisyonun bütününde bir kırmızı kart çıkmasının en doğru karar olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Bülent Yıldırım: Teknik olarak VAR açısından baktığımız zaman, o ayağın tam oturmadığını... Emre'nin ayağını çektiğini görmekteyiz. VAR'ın müdahi olmamasına ben saygı duyuyorum. Bu tarz bir pozisyon ciddi faullü bir oyun mu, değil mi? Futbol basit bir oyun. Oyuncunun sağlığı açısından bileğin esnediğini göreceğiz. Ayak tam oturmuyor, VAR karışamıyor. Mertens açısından bakın. Bileğim döndü mü? Döndü. Ben burada kırmızının daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

Seçim Demirel: Emre Akbaba burada topa doğru gitmek isterken, Galatasaraylı oyuncu Emre Akbaba'yı blokluyor. Hakem keşke orada Galatasaraylı oyuncunun yaptığı harekete düdüğü çalsaydı. Bu pozisyonlar yaşanmayacaktı. Özel olarak Emre Akbaba'nın baktığımda ben, tam net bir oturma ve yoğunluk göremediğim için hakemin kararına saygı duyuyorum. Ama kendi açımdan baktığımda kırmızı kart çok daha doğru olurdu. Sahadaki hakem keşke bunu kırmızı olarak değerlendirseydi... VAR kesinlikle müdahale edemez bu pozisyona.

Haberin Devamı

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Kevin Rodrigues'in topa elle müdahalesi var mı, devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Hakemin açısı çok iyi, tarif ediyor. Olası temas noktası konusunda, kapalı alan. Açık bir kol değil. Hakem de bunu kolu kapalı olarak ifade ediyor. Devam kararının doğru olduğunu düşünüyorum yalnız arkasından verilen faul, saçma bir faul oldu. Akintola, rakibinin önüne koşup kendini yere attı. Hakem de faul verdi.

Deniz Çoban: Öndeki oyuncu zaten topa vuracak diye bekliyor. Bir anlamda beklenmeyen top. Böyle penaltı olmaz, sonra çaldığı faul hiç olmaz. Top kornere çıkmış, korner vereceksiniz. Bu nasıl bir faul.

Seçim Demirel: Aynı şekilde penaltı beklentisi olduğunu düşmüyorum. Faul kararı hatalı, devam kararı olmalıydı.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Emre Akbaba'nın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Defalarca izledim. Torreira'nın Emre Akbaba'nın vuruş kalitesini etkileyen bir müdahale göremiyorum. Temas varsa, vuruş kalitesini bozuyorsa penaltıdan söz edebiliriz. Ben ispat edebilecek bir şey göremiyorum.

Deniz Çoban: Bu bahsettiklerini VAR açısından geçerli. Kanıtı bulup hakeme göstermeniz burada olası değil ama şu pozisyonda şuna dikkat çekmek istiyorum. Top Emre Akbaba'nın önünde ve kendisini şuta hazırlıyor. Galatasaraylı oyuncu geç kalmış ve Emre Akbaba'nın arkasında. Arkasındayken özen göstermeli, rakibinin hareketini kısıtlayacak en ufak bir temasta bulunmamalı. Ben burada şunu görüyorum. Emre Akbaba kendini şuta hazırlarken, topa ayağını savururken, Galatasaraylı oyuncunun küçük de olsa yaptığı temas, Emre'nin ayağını bozuyor. Kaliteli bir vuruş yapmasını engelliyor. Ben hakemin kararını eleştirmemekle birlikte, benim gördüğüm... Galatasaraylı oyuncunun, Emre Akbaba'nın savrulan ayağına bir temasta bulunuyor. O temastan dolayı Emre Akbaba sağlıklı vuramıyor. Penaltı verilseydi daha doğru olurdu.

Seçim Demirel: Çok zorlama bir penaltı olur gibi geliyor bana. Temas, müdahale göremiyorum. Hakemin devam kararını destekliyorum bu pozisyon için.

Deniz Çoban: Ben sağlıklı vuruş yapamadığı çünkü küçük temasla ayağının koordinasyonunun bozulduğu fikrindeyim.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Dries Mertens'e gösterilen sarı kart doğru mu?"

Deniz Çoban: Ciddi faullü oyun nedir? Hız var mı? Şiddet var mı? Bütün bunları topladığım zaman, ben bunların hepsinin bu pozisyonun içinde olduğu fikrindeyim. Ayak, zeminden oldukça yüksekte. Krampon, oyuncuyu gösteriyor. Dizden gergin ayak ve hız şiddet bu pozisyonun içerisinde. Buna hakem kırmızı kart gösterse, ben ayakta alkışlarım hakemi. 'Doğruyu yapmış' derim. VAR açısından konuşuyoruz; Buradaki ayağın tam net oturduğunu gösterememesi VAR'ın çaresiz kalması. Bu ayak denk gelseydi ne yapardı? Çorabı yırtıyor. Hakem hep toleransını yüksekte koyduğu için oyuncuları cesaretlendirdi. Hakem bir türlü buna önlem alamadı. Bence buna kırmızı kart gerekir. Ötesinde de burada faulü yapan oyuncu disipline bir sarı kartla cezalandırılıyor. Fakat sakatlanan oyuncuyu oyun alanı dışınına çıkartıyorlar. Oyuncu, hakemden daha iyi biliyor kuralı. Girmesi gerektiğini söylüyor, bu sefer geri alıyorlar oyuncuyu. Yönetemiyorlar da burayı.

Bülent Yıldırım: İki oyuncunun da topla oynama şansı var mı? Evet. Biri daha hızlı davrandı mı? Evet. Diğer oyuncunun ayağı havada kaldı mı? Evet. Rakibe vurmak için geldi mi? Hayır. İki tane sıyrık atıyor. Rodrigues'in sağlığı açısından oldukça riskli hamle. VAR'ın müdahale etmemesi normaldir. Hakemin gösterdiği sarı kartın doğru olduğu fikrindeyim. Kırmızı kartı oluşturacak netlikte bir faul olduğunu düşünmüyorum. Kırmızı kart gösterse de saygı duyarım. Sol ayağını takip edelim, bakın...

Seçim Demirel: Kırmızıya daha yakınım. Ayağını hiç sakınmıyor, devam ettiriyor. Hareketin teşebbüsüne de kırmızı kart oluyor diyoruz. Ayağı tam otursa, kırılacak belki de.

Bülent Yıldırım: Tek fark şu. Mertens'in tüm hamlesi ve düşüncesi topa vurmak. Yaralayıcı bir hareket, kırmızı daha doğru olurdu.

Deniz Çoban: Hakem ona, buna sarı kart göstermiş. Nereye geldi? Hakemin koyduğu standart maçın son dakikasına gelindiğinde hakemin davranışlarının doğru olmadığını gösterdi bize. Bunlar hep oyuncuları yüreklendirdi maç boyunca. Maç çok sert geçti.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Samuel Adekugbe'ye gösterilen sarı kart kararı doğru mu?"

Bülent Yıldırım: Bariz gol şansı var mı, yok mu? Burada Adana Demirsporlu oyuncu, topu kurtarmış olsa dahi defansta yerleşik iki oyuncu var dolayısıyla bariz gol şansı yok. Hareketin sertliğine bakalım. Çok sert oynanır Afrika'da maçlar. Hız var mı? Var. Çok gecikmiş mi? Evet. Yukarıdan mı? Evet. Bu bir biçme. Hiç top şansı yok. Mertens'in olayı farklı. Bu başka bir şey. Akintola'nın sol ayağının kırılmaması onun açısından büyük bir şans. Ben bu pozisyonun kırmızı kart olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Niye bu hareket oldu? Önleminizi almadığınız için oldu. O ayak sıkışsa, sonuçları çok feci olur. Tartışmasız, kırmızı kart.

Seçim Demirel: Aynı fikirdeyim. Hız var, şiddet var, yaralayıcılık var. VAR niye karışmadı?

Bülent Yıldırım: Uzun bir süreden sonra görev alınca, neye karışıp neye karışmayacağı konusunda bir çekince yaşamıştır. Zaten oyunun da kontrolü bozulmuştur. Kendince bir standart kazandı. Bunu izletseydi, ben hakemin kırmızı kart göstereceği kanaatindeyim. Niyet, topla oynama şansı, hız, rakip oyuncunun sağlığını riske atacak her şey var. Çok geçmiş olsun.

Deniz Çoban: Hakem oyuncu sağlığını öncelleyecek.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı

"Galatasaray'ın lehine verilen penaltı kararı doğru mu?"

Deniz Çoban: Bu maçtaki hakemin ender doğrularından bir tanesi. Oyuncu çok kontrolsüz bir şekilde atlıyor. Topla oynayamayınca, rakibine temas ediyor ve bir penaltı oluyor. Topa yaptığı hamle rakibe dönüştüğü için hakem bir alt cezayı uyguluyor. Sarı kart olmaz. Sadece penaltı olur, hakem de yanılmıyor burada.

Bülent Yıldırım: Kevin Rodrigues topa doğru uzandı, kontrolszü geldiği için o ayak topa müdahaleyi başaramadı. Kaydığı için rakibinin bileğine temasta bulundu. Net bir penaltı, karta gerek olmadığı fikrindeyim.

Seçim Demirel: Ben de katılıyorum size. Penaltı kararı doğru, bu akşamın nadir doğrularından biriydi.

Galatasaray - Adana Demirspor maçında Ali Şansalandan tartışmalı karar Emre Akbabaya kırmızı kart çıkmalı mıydı