Ekonomi 1.3 milyar $’lık ‘güneş’ yatırımı

1.3 milyar $’lık ‘güneş’ yatırımı

21.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, dev güneş enerjisi yatırımında gaza bastı. Kurulacak güneş tarlasından 600 bin evin enerji ihtiyacı karşılanacak. Projeye yabancı yatırımcılar büyük ilgi gösteriyor

1.3 milyar $’lık  ‘güneş’ yatırımı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Konya-Karapınar’a yapılacak güneş enerjisi yatırımının önemine değinerek, “Bu yatırımın büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde, fabrika ayağı da düşünülünce en az 300 milyon dolar daha eklenecek. Burada üretilecek elektrik 1.7 milyar kilovatsaat olacak ve 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek” dedi. Fabrika kurulumunda 700, işletmesinde 350 ve Ar-Ge’de de 100 mühendis olmak üzere, en az 1.000 teknik kişiye istihdam sağlanacak.
Albayrak, dün Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi’ne ilişkin yaptığı toplantıda, Kaparınar’da enerji güvenliğine katkı sunacak yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması açısından çok önemli bir projeye başlanacağını dile getirdi. Albayrak, şöyle konuştu:
“Karapınar’da 2010’da başlayan bu süreci, yasal düzenleme ve yönetmeliklerle tamamlandık. Aralıkta ihalemizi yapacağız. 1.000 megavatlık kapasiteyle dünyadaki fotovoltaik noktasında en büyük güneş tarlası alanlarından biri olan Karapınar YEKA’mızı anons ediyoruz. Birçok ilklere imza attı. Bu da ilklerden biri.”
ABD’li, Çinli ilgisi
Albayrak, projeye Amerika’dan Çin’e kadar farklı coğrafyalardan yatırımcı ilgisi olduğunu ve yabancı-yerli ortaklığı gibi opsiyonların da değerlendirildiğini aktardı. Güneş enerjisinde dünyadaki en büyük 1.000 megavatlık tek sahadaki alan için ihaleyle bölgede çok önemli bir yatırımın gerçekleştirileceğini ifade eden Albayrak, şunları aktardı:
“1.000 megavat güneş santrali kurulması sadece Türkiye’nin enerji ihtiyacını kapsamayacak. Bu ihaleyi, şartı gereği elektrik alım noktasında fiyat eksiltme usulüyle açık eksiltme usulünde en uygun fiyatı verecek firma alacak. Bu ihale, sadece fiyatın düşmesi yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesiyle değil, aynı zamanda fabrika, yerli üretim ve teknolojinin de yerelleşmesi için bir ilk olacak. Türkiye’nin gelişen ekonomisinin gelişen teknolojilerin bölgede önemli bir merkez olmasından bahsediyoruz.”

1.3 milyar $’lık  ‘güneş’ yatırımı


Alım garantisi 15 yıl
Bakan Albayrak, ihaleyi kazanan firmanın asgari yılda 500 megavat üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurmak zorunda olduğunu ve kurulacak fabrikanın sadece buradaki 1.000 megavatlık tarlayı değil, takip eden süreçte diğer bölgelerden gelecek talepleri karşılama noktasında da ihracat yapabileceğini söyledi. Yatırımda yerli teknoloji ve yerli Ar-Ge ile yerli mühendis istihdam şartının da konulduğunu belirten Albayrak, yerli mühendis şartının yüzde 80 olduğunu ve ekipman üretiminin ise montajdan ibaret olmadığını söyledi. Albayrak, “Yerli üretimin önünü açacak bir şart ortaya koyuyoruz. 15 yıllık alım garanti boyunca, hızlı üretime teşvik verilecek. 2018 sonlarına doğru yerli üretime geçecek bir süreç. İlk partide asgari yüzde 65, ikincide ise yüzde 75 yerli üretim şartı öngörüyoruz” dedi.
Rüzgârda yeni model
Yenilenebilir enerjinin sadece güneşten ibaret olmadığını vurgulayan Bakan Albayrak, şunları söyledi:
“Bu ihalenin bir benzerini 2017’nin ilk çeyreğinde rüzgar alanında da yapacağız. Yatırımını tam olarak bizim yapmadığımız, enerjiyi en uygun fiyattan alacağımız bir çerçevede ve çevreci bir model. Rüzgarda enerji ve iletim hattı ihtiyacına bağlı birçok kriter var. Dolayısıyla bu çerçevede rüzgardaki genel çatı üretim sahaları ve bölgeyi az çok netleştirdik.”