Gündem 1 saat süren yardım çığlığı

1 saat süren yardım çığlığı

09.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurum’da 2 yıl önce yaşanan olayda, göletin ortasında bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca boğularak ölen işçilerin dakikalarca ‘Bizi kurtarın’ diye bağırdığı ortaya çıktı

1 saat süren yardım çığlığı

Erzurum’un Aşkale ilçesindeki Karasu-2 Hes’e ait gölette 3 Nisan 2012 günü, 29 köyün elektriğini sağlayan 4 direkten birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için Tedaş çalışanı Mustafa Arifoğulları, taşeron işçiler Feridun Öztürk, Rıdvan Takım, Şahin Baykal, Ahmet Sait Turan deniz bisikleti ile gölete açıldı. Ancak bisiklet alabora oldu ve üzeri buz tutan gölete düşen işçiler boğularak yaşamını yitirdi. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde Aras Elektrik İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel Müdür Vekili Şahin Torun, taşeron girmanin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji’nin Proje Müdürü Ahmet Duran Kürkçü hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’tan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

24 taksitle para cezası
Geçen 26 Kasım günü görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanıklar Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü, Nurullah Gülmüş’ü ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan’ 3 yıl 4’er ay hapis cezasına çaptırdı.
Heyet hapis cezasını 36 bin 450 TL adli para cezasına dönüştürülmesi ve para cezasının 24 ay eşit taksitlerle ödenmesine karar verdi. Ölenlerin yakınlarının avukatı Emine Arslan Avcı ise cezayı az buldukları için kararı temyiz etti.

‘Buzla kaplı’
İşçilerin ölümü ile ilgili hazırlanan 21 sayfalık gerekçeli kararda, tanık uzman Jandarma Çavuş Tolga Karataş’ın şu ifadeleri yer aldı:
“Gölet yüzde 80 oranında buzla kaplıydı. İşçilerden 4’ü yarıya kadar suya batmış halde ‘bizi kurtarın’ diye bağırıyordu. Bölük komutanım, arama kurtarma müdürlüğünü aradı, ben de zıpkın çektim ancak başarılı olamadım. Bize en yakın işçi ile aramızda 200-250 metre mesafe vardı.”

Haberin Devamı

5 kişi binmişler
Gerekçeli kararda devrilen direği onarmak için 2 kişilik deniz bisikletine 5 kişinin bindiğine dikkat çekildi. Kararda, kurtulmak için bir saate yakın mücadele verdiklerine, kurtulma
isteklerinin çevrede toplananlar tarafından görüldüğüne
işaret edildi.